La Rubiola
Veciana

  Anoia
  Veïnat de Montfalcó
  Emplaçament
  A l'est del terme municipal, a tocar amb Sant Guim de Freixenet
  740

  Coordenades:

  41.65933
  1.43068
  369340
  4613143
  Número de fitxa
  08297 - 1
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XV-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Moltes cases estan abandonades i en estat ruïnós.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (6110 IPA)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  varis propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  El petit nucli de La Rubiola es troba a l'oest del terme de Veciana, al límit amb La Segarra, dins l'antic terme de Montfalcó el Gros. La Rubiola amb l'estructura típica dels petits agrupaments humans d'aquesta zona, està formada per unes poques cases construïdes a redós de la casa noble dels Riera. Del poble en destaca la capella de Santa Llúcia, que s'ubica dins el recinte de l'antiga casa dels Riera.
  Conserva algun carrer empedrat.
  A 100 metres al nord-oest hi ha una era de batre amb varis coberts on els habitants de La Rubiola hi guardaven els estris per treballar el camp. Ell seu estat és ruïnós.

  Les entitats històriques el terme de Veciana, han estat tradicionalment els castells de Miralles, de Montfalcó, de Segur i de Veciana, amb les seves respectives parròquies i les quadres o entitats menors com les de Santa Maria del Camí, Castellnou del camí, Durban, Vilamajor, Sant Pere del Vim, La Rubiola, Balsareny, Secanella, la Clau de Miralles i el Còdol o la Calçada.
  Pertanyia a l'antiga demarcació de Montfalcó el Gros. Fou una quadra independent sense cap lligam amb Veciana fins que s'annexa al municipi l'any 1840.
  El 10 de setembre de 1394, el rei Joan I declara incorporats a la Corona diversos indrets, entre els quals es troba La Rubiola.
  El juliol de 1677, la Seu de Barcelona recordava la donació de totes les rendes de la "Robiola" feta per Arnau Ballester.

  AJUNTAMENT DE VECIANA (2009). Text refós del Pla especial Urbanístic per a la identificació de les masies i les cases rurals situades en sòl no urbanitzable susceptibles de recuperació o preservació.
  GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni cultural immoble. Patrimoni Arquitectònic. Barcelona.
  GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya: l'Anoia.. Barcelona, pàgs. 231-237.
  SERVITJE, Jordi (2010). Veciana, on el silenci se sent. Ajuntament de Veciana.