La Rubiola
Veciana

A l'est del terme municipal, a tocar amb Sant Guim de Freixenet

XV-XX
    Moltes cases estan abandonades i en estat ruïnós.
    varis propietaris
    Jordi Montlló Bolart

El petit nucli de La Rubiola es troba a l'oest del terme de Veciana, al límit amb La Segarra, dins l'antic terme de Montfalcó el Gros. La Rubiola amb l'estructura típica dels petits agrupaments humans d'aquesta zona, està formada per unes poques cases construïdes a redós de la casa noble dels Riera. Del poble en destaca la capella de Santa Llúcia, que s'ubica dins el recinte de l'antiga casa dels Riera.
    Conserva algun carrer empedrat.
    A 100 metres al nord-oest hi ha una era de batre amb varis coberts on els habitants de La Rubiola hi guardaven els estris per treballar el camp. Ell seu estat és ruïnós.

Les entitats històriques el terme de Veciana, han estat tradicionalment els castells de Miralles, de Montfalcó, de Segur i de Veciana, amb les seves respectives parròquies i les quadres o entitats menors com les de Santa Maria del Camí, Castellnou del camí, Durban, Vilamajor, Sant Pere del Vim, La Rubiola, Balsareny, Secanella, la Clau de Miralles i el Còdol o la Calçada.
    Pertanyia a l'antiga demarcació de Montfalcó el Gros. Fou una quadra independent sense cap lligam amb Veciana fins que s'annexa al municipi l'any 1840.
    El 10 de setembre de 1394, el rei Joan I declara incorporats a la Corona diversos indrets, entre els quals es troba La Rubiola.
    El juliol de 1677, la Seu de Barcelona recordava la donació de totes les rendes de la "Robiola" feta per Arnau Ballester.

SERVITJE, Jordi (2010). Veciana, on el silenci se sent. Ajuntament de Veciana.