Font d'en Roviretes
Folgueroles

  Osona
  Plaça d'en Roviretes
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli urbà de Folgueroles, entre els carrers de Josep Maria Casacuberta i Puigjaner
  545 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93992
  2.31828
  443488
  4643330
  Número de fitxa
  08083 - 186
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1995
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Font urbana situada a l’extrem de tramuntana de la plaça, davant de l’Institut Escola Mossèn Cinto. Està formada per un monòlit rectangular de pedra treballada, amb el relleu d’un personatge de perfil amb barretina i tocant el flabiol. Penjat del coll porta també el tamborí. Sota d’aquesta representació hi ha una placa rectangular gravada amb la següent inscripció: “EN HOMENATGE AL NOSTRE FLABIOLAIRE “ROVIRETES” J. VERDAGUER I PORTET / ABRIL 1995”. L’aigua brolla mitjançant una aixeta de botó metàl·lica situada sota la inscripció. El monòlit s’assenta damunt d’una plataforma de pedra rectangular que integra la pica, també rectangular i amb un desaigüe central.

  Tant aquesta font com la plaça on està situada estan dedicades al flabiolaire i cantant Josep Verdaguer i Portet, conegut com en “Roviretes” i símbol de la música tradicional i popular catalana. Foren inaugurades el dia de Sant Jordi de l’any 1995. Es tracta del darrer homenatge que va rebre el músic en vida, ja que morí el mes de setembre del mateix any.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 376.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2020). “Pep Roviretes, el flabiolaire de Folgueroles. 100 del naixement i 25 de la mort”. La Falguera nº 53, p. 8-9.