Font d'en Roviretes
Folgueroles

Plaça d'en Roviretes
    Al bell mig del nucli urbà de Folgueroles, entre els carrers de Josep Maria Casacuberta i Puigjaner

Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Font urbana situada a l’extrem de tramuntana de la plaça, davant de l’Institut Escola Mossèn Cinto. Està formada per un monòlit rectangular de pedra treballada, amb el relleu d’un personatge de perfil amb barretina i tocant el flabiol. Penjat del coll porta també el tamborí. Sota d’aquesta representació hi ha una placa rectangular gravada amb la següent inscripció: “EN HOMENATGE AL NOSTRE FLABIOLAIRE “ROVIRETES” J. VERDAGUER I PORTET / ABRIL 1995”. L’aigua brolla mitjançant una aixeta de botó metàl·lica situada sota la inscripció. El monòlit s’assenta damunt d’una plataforma de pedra rectangular que integra la pica, també rectangular i amb un desaigüe central.

Tant aquesta font com la plaça on està situada estan dedicades al flabiolaire i cantant Josep Verdaguer i Portet, conegut com en “Roviretes” i símbol de la música tradicional i popular catalana. Foren inaugurades el dia de Sant Jordi de l’any 1995. Es tracta del darrer homenatge que va rebre el músic en vida, ja que morí el mes de setembre del mateix any.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2020). “Pep Roviretes, el flabiolaire de Folgueroles. 100 del naixement i 25 de la mort”. La Falguera nº 53, p. 8-9.