Fons documental d’en Roviretes a l’arxiu del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona
Folgueroles

  Osona
  Carrer Major, 5
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli antic de Folgueroles, al tram inicial del carrer Major
  542 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93827
  2.31663
  443350
  4643148
  Número de fitxa
  08083 - 202
  Patrimoni documental
  Tipologia
  Fons documental
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Cultural
  Titularitat
  Privada accessible
  Grup de Recerca Folklòrica d'Osona
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Fons documental relacionat amb el flabiolaire Josep Verdaguer i Portet, conegut com en Roviretes o en Pep Roviretes, i considerat un dels millors instrumentistes de música tradicional catalana que han existit. Aquest fons, recopilat pel Grup de Recerca Folklòrica d’Osona (GRFO) i situat als pisos superiors de can Joan, aplega documentació diversa relacionada amb aquest personatge: publicacions dedicades a la seva figura, fotografies, articles de premsa, així com una llibreta amb anotacions personals del propi músic. El fons es completa amb la catalogació de bona part de les peces que interpretava i diverses gravacions i enregistraments de les seves actuacions.

  Josep Verdaguer i Portet va néixer al mas Roviretes de Savassona l’any 1920. De ben petit va apendre a tocar el flabiol de la mà del seu pare i d’en Ventura de Viladrau, amic de la família. Va tocar en diverses festes locals de la zona de les Guilleries del 1935 al 1937, fins que va marxar a la guerra. Un cop tornat va rependre la seva activitat com a músic. Es va casar l’any 1952, instal·lant-se a Folgueroles. L’any 1960, amb la despoblació de les Guilleries, pràcticament va deixar de tocar (només ho feia per les caramelles de Folgueroles i a nivell particular). Tot i això, l’any 1982 hi va tornar per la insistència dels organitzadors de trobades de músics tradicionals, que van saber de la seva existència a partir d'un treball elaborat pel Grup de Recerca Folklòrica d'Osona. A partir d’aquest moment, la seva activitat musical s’intensificà, arribant a ser reconegut tant a dins com a fora de Catalunya.

  Font: informació oral del sr. Xavier Roviró [Consulta: 01-04-2022].

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2020). “Pep Roviretes, el flabiolaire de Folgueroles. 100 del naixement i 25 de la mort”. La Falguera nº 53, p. 9.