Goigs de Sant Crescenci i Santa Verecunda
Folgueroles

Església parroquial de Santa Maria de Folgueroles
    Emplaçament
    Al bell mig del nucli antic de Folgueroles, formant cantonada entre la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer i el carrer Nou

41.93887
    2.31941
    443581
    4643213
    08083 - 185
    Música i dansa
    No es canten.
    Adriana Geladó Prat

"GOIGS DELS GLORIOSOS MARTIS SANT CRACENCIO Y SANTA VERECUNDA QUES Cantan y Veneran com a patrons y ad Vocats de tota la Parroquia de Santa Maria de Folgarolas BISBAT DE VICH.

Puixs del cel taniu corona / de martiri molt fecundo; / Guardaunos sempre de mal / Sant Crescencio y Verecunda.

Iove, y de pocaedad, / tant á Deu vareu amàr / que en Roma vareu deixár / lo Pare marterizat: / perque servia al senyor / ab anhelo molt profundo; / Guardaunos...

Vent, que auia succeit / de vostre pare al martiri, / determinareu fugir / en Tibuli alguns dias: / servireu ab melodia / al Senyo que Vos alunbre: / Guardaunos...

Vostra Santedat declara / aquell cas, que succei, / quant nostre mare Sagrada, / Simphorosa os adverti: / que passaseu ab Constancia / lo martiri tan fecundo; / Guardaunos...

Vos ab vostres sis germans / tots set passareu martiri, / Instantuos molt los Tirans, / que dexasseu la fe viva: / puix que Deu vos assistia, / passareu tormecs profundos; / Guardaunos...

Lo Tira Cruel, que fou / Adriano Emparador, / volent ab vinas Instacias, / dexaseu al Criador: / vostre anhelo porfu, / al martiri tant secundo; / Guardaunos...

De Tibuli naturals / fou la vostra Ascendencia, / Ciutat Noble y Principal / Com en Italia se ensenya: / sarvireu alli ab frequencia / al Senyor, que nos iocubre; / Guardaunos...

En Tibuli lo marti i / passa Vostra cos Sagrat / quant per Sant Esteva Papa, / en Roma fou transladat: / en la Iglesia del Sant angel / haont vuy se venera y honra / Guardaunos...

Fonch vostre sagrat martiri / segons se veu en eserit, / de la vinguda de Christo, / lo any Cent y trenta sis: / Emperador Adriano, / cruel seros iracundo; / Guardaunos...

Vostre intercessio / apar, que sens declarava, / quant al publich se posaren: / vostras reliquias Sagradas: / ab la aygua, que manaren / ab fecunditat profunda; / Guardaunos...

Vostras reliquias sagradas / en Folgarolas veneran, / en Roma ja dedicadas: / com en la Bulla se expresa; / de Benedicto tretze / en Santidad molt fecundo; / Guardaunos...

Tots los de esta Parroquia / vos veneran per Patrons, / al cansaulos del Senyor / felicitats y mols dons; / de fam, pesta y padregada / guardareu als que us honran / Guardaunos...

Puixs son nostres advocats / en tot emparo y defensa: / guardaunos sempra de mal / Verecunda y Cresencio".

La imatge ha estat facilitada pel sr. Xavier Roviró.

Aquests goigs fan referència a uns antics sants que es veneraven a l'església parroquial de Santa Maria de Folgueroles a mitjans del segle XVIII. Segons un document datat el 20 de maig de l'any 1731 i custodiat a l'Arxiu Episcopal de Vic, el bisbe de Vic Ramon de Marimon feu entrega a Josep Raguer, rector de la parròquia folguerolenca, d'unes relíquies dels màrtirs Santa Verecunda i Sant Crescenci per a que fossin venerades pels fidels com a patrons de la parròquia. Aquestes relíquies foren portades de Roma a Folgueroles pel sr. Josep Dachs i Codina l'any 1729, tot i que no foren entregades al rector folguerolenc fins dos anys més tard.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2018). “Uns patrons desconeguts”. Festa Major de Folgueroles 2018. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.