Ginjolers d'en Roviretes
Folgueroles

  Osona
  Plaça d'en Roviretes
  Emplaçament
  Al bell mig del nucli urbà de Folgueroles, entre el carrer de Josep Maria de Casacuberta i el carrer de Puigjaner
  545 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93991
  2.31826
  443487
  4643329
  Número de fitxa
  08083 - 234
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1995
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Exemplars de dos ginjolers situats a l’extrem de tramuntana de la plaça, davant de l’Institut Escola Mossèn Cinto i al costat de la font d’en Roviretes. Foren plantats en honor del flabiolaire i cantant Josep Verdaguer i Portet “Roviretes”. El ginjoler és una planta caducifòlia que pot arribar als 10 metres d’alçada, amb el tronc central dret i l’escorça clivellada. Les fulles són ovalades, amb el marge dentat i de color verd clar brillant. Les flors són petites, verdoses i agrupades. El fruit és el gínjol, de forma el·lipsoïdal i color rogenc-marronós quan és madur, comestible i amb un sol pinyol. De la fusta del ginjoler se'n fan instruments musicals i és la millor fusta per fabricar flabiols. Entre aquests dos exemplars hi ha una fita de pedra anclada al sòl de la plaça, que està gravada amb una inscripció de difícil lectura que fa referència a aquests exemplars.

  La plaça on estan situats aquests exemplars està dedicada al flabiolaire i cantant Josep Verdaguer i Portet, conegut com en “Roviretes” i símbol de la música tradicional i popular catalana. L’espai fou inaugurat el dia de Sant Jordi de l’any 1995.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2020). “Pep Roviretes, el flabiolaire de Folgueroles. 100 del naixement i 25 de la mort”. La Falguera nº 53, p. 8-9.