Llorer de la Casa Museu Verdaguer
Folgueroles

  Osona
  Carrer Major, 7
  Emplaçament
  A la banda de ponent del nucli antic, en el tram inicial del carrer Major
  543 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93823
  2.31691
  443373
  4643144
  Número de fitxa
  08083 - 233
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Espècimen botànic
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Exemplar situat al pati de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, que fou plantat en honor al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer. Es tracta d’un arbre perennifoli que presenta un tronc llis i grisenc, amb les branques verdoses i rectes i les fulles de color verd fosc i brillant a l'anvers, i de to més pàl·lid al revers. Aquest exemplar fou plantat a partir d’un esqueix i compta amb cinc troncs diferenciats que surten de la mateixa soca i comparteixen la mateixa capçada. El llorer és el símbol del triomf en la cultura mediterrània.

  Aquest llorer fou plantat a la Casa Museu Verdaguer a partir d’un esqueix del llorer que mossèn Cinto Verdaguer plantà a la rectoria de Vinyoles d’Orís (Masies de Voltregà), quan hi feia de vicari entre els anys 1871 i 1874. De les branques d’aquest llorer, els companys de Verdaguer en varen teixir la corona amb la que el bisbe Morgades de Vic el va proclamar “poeta de Catalunya” a Ripoll l’any 1886 amb aquestes paraules: “Vos corono en nom de Catalunya”.

  Font: col·lecció de la Casa Museu Verdaguer.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 201.

  TORRENTS, Ricard (1992). Ruta verdagueriana de Folgueroles. Folgueroles: Amics de Verdaguer, Casa-Museu Verdaguer, p. 22.