Llorer de la Casa Museu Verdaguer
Folgueroles

Carrer Major, 7
    A la banda de ponent del nucli antic, en el tram inicial del carrer Major

Espècimen botànic
    Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Exemplar situat al pati de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, que fou plantat en honor al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer. Es tracta d’un arbre perennifoli que presenta un tronc llis i grisenc, amb les branques verdoses i rectes i les fulles de color verd fosc i brillant a l'anvers, i de to més pàl·lid al revers. Aquest exemplar fou plantat a partir d’un esqueix i compta amb cinc troncs diferenciats que surten de la mateixa soca i comparteixen la mateixa capçada. El llorer és el símbol del triomf en la cultura mediterrània.

Aquest llorer fou plantat a la Casa Museu Verdaguer a partir d’un esqueix del llorer que mossèn Cinto Verdaguer plantà a la rectoria de Vinyoles d’Orís (Masies de Voltregà), quan hi feia de vicari entre els anys 1871 i 1874. De les branques d’aquest llorer, els companys de Verdaguer en varen teixir la corona amb la que el bisbe Morgades de Vic el va proclamar “poeta de Catalunya” a Ripoll l’any 1886 amb aquestes paraules: “Vos corono en nom de Catalunya”.

Font: col·lecció de la Casa Museu Verdaguer.

TORRENTS, Ricard (1992). Ruta verdagueriana de Folgueroles. Folgueroles: Amics de Verdaguer, Casa-Museu Verdaguer, p. 22.