Font del Test Sant Agustí de Lluçanès

Osona
Sector sud-est del terme municipal
Aproximadament 800 metres al nord de la masia de l'Oliver per pista forestal.

Coordenades:

42.06961
2.1444
429218
4657859
08195-69
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
Regular
Convindria una neteja dels voltants a més de realitzar anàlisis per conèixer la potabilitat de l'aigua.
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Ref. cad.: 002A00025
Jordi Compte i Marta Homs

La font del Test, també coneguda com font de l'Oliver està situada a la vessant sud del serrat de la Pinassa i del massís dels Munts, al marge dret del rec del Salt de la Cabra, que prové dels racons de la Guillera i de la Guilleria, que es troben just a sobre de la font.
S'accedeix a la font a través d'un dels ramals del camí ramader que venia de Sant Boi de Lluçanès passant per darrera de l'Oliver, i s'ascendeix vorejant els camps del Salt de la Cabra fins a l'altura de la font, a on s'ha de deixar el camí i agafar un corriol que es desvia només uns metres fins trobar la font.
La font està formada per un dipòsit fet d'obra tancat amb una porta metàl·lica, situat sota una petita balma. L'aigua que s'escola de la muntanya omple el dipòsit fins que sobreeixeix i cau dins la bassa que hi ha davant i finalment s'escola cap al rec del Salt de la Cabra, que passa a pocs metres de la font.

Hi ha dubtes a l'hora d'assenyalar el topònim de la font ja que si be en l'actualitat és coneguda com la font del Test, en documents escrits la font hi apareix com a font de l'Oliver. Segons fonts orals, el topònim més vigent, font del Test, fa referència al poc cabal que raja de la font en algunes èpoques permetent només omplir-ne un test.
En el moment de la visita (desembre 2005) la font no rajava.

En la descripció del terme de Sant Boi de Lluçanès, l'any 1683 ja apareix el topònim de font del Oliver com un dels límits del terme.
Antigament, la font proveïa la masia de l'Oliver a través d'una canalització. Actualment l'ús que se'n fa és esporàdic.

MONTAÑÀ, D. i PLANES, J. A. Sant Boi de Lluçanès. Un poble de l'altiplà, Cossetània, 1997