Font de dalt de Fontranó
Sant Agustí de Lluçanès

Sector nord-est del terme municipal
    Aproximadament 400 metres al nord de la masia de Fontranó

Bo
    Convindria habilitar un accés senyalitzat a la font. Seria interessant realitzar anàlisis per saber el grau de contaminació de les seves aigües.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de dalt de Fontranó es troba situada en la cara sud dels serrats de les Ginestes i de la Claror, en una zona coneguda com el Solell de Fontranó.
    S'accedeix a la font sortint de la masia de Fontranó en direcció nord. A un parell de centenars de metres de la masia s'acaben els camps i comença el bosc en el que es troba la font, que s'ha de buscar enlairant-se per la solana, ja que no hi ha cap camí senyalitzat que hi condueixi.
    Es tracta d'una font de bassal formada per murs de poca alçada fets de pedra que retenen l'aigua que es drena dels aqüífers subterranis del serrat de les Ginestes.
    L'entorn de la font és el propi de les vessants sud, que són sempre més seques, amb un bosc format per roures i alguna alzina principalment, i amb un sotabosc pobre amb predomini del fanal. Només en l'entorn que toca a la font, és a dir dins i just al marge del bassal, trobem vegetació pròpia de lloc humits com el canyís. Així doncs, podem parlar de l'entorn de les dues fonts de Fontranó com un entorn atípic de font, ja que en la gran majoria dels casos, les fonts estan situades en llocs ombrívols i humits.

En el moment de la visita (desembre 2005) hi havia aigua i segons han explicat els masovers és una font que pràcticament mai s'asseca.

La font de dalt de Fontranó proveïa la masia i actualment l'aigua encara baixa canalitzada, però el seu ús és esporàdic.