L'Oliver
Sant Agustí de Lluçanès

    Osona
    Sector sud del terme municipal
    Emplaçament
    A 200 metres de la carretera BV-4608, punt quilomètric 2'000

    Coordenades:

    42.06525
    2.14084
    428919
    4657378
    Número de fitxa
    08195 - 12
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVI-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Es va refer la teulada als anys 90 perquè presentava problemes de filtracions d'aigua. També s'han reformat els coberts i el graner construïts parcialment amb obra.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    sí, IPA. 15
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 002A00023
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    L'Oliver està situada al peu de la vessant sud oest del massís dels Munts, a tocar de la masia de Perenoguera i prop dels camps del Salt de la Cabra.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions que està composada per dos volums adossats perpendicularment formant una estructura en forma d' L, i uns cossos annexos, graner i coberts, que tanquen formant un pati orientat al sud.
    El volum principal està composat per planta baixa, un pis i golfes amb teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal. Les parets són de maçoneria de pedra amb morter delimitades per cantonades diferenciades de pedra picada.
    La façana principal està orientada al sud i presenta una composició simètrica amb 6 obertures, 5 de les quals emmarcades amb pedra picada. Destaca la porta d'accés a l'edifici d'arc rebaixat i brancals de pedra i un balcó just a sobre d'aquesta.
    A la part lateral esquerra hi ha el graner al que s'accedeix per una escala exterior que arranca del peu de la façana principal. Conserva murs de pedra a la part baixa i ha estat construït amb obra el primer pis. Perpendicularment presenta dos coberts annexats, reformats i adequats recentment com a garatges i magatzem agrícola
    La façana nord presenta poques obertures emmarcades amb pedra i un accés directe al primer pis a causa del desnivell que produeix la roca sobre la qual està assentat l'edifici.
    A la façana est hi ha adossat el volum que sobresurt perpendicularment de la façana principal. Té teulada a doble vessant i diferents obertures disposades de forma irregular.
    Altres edificacions al voltant tenen ús agrícola i ramader.

    En el fogatge general de Catalunya de l'any 1553 es reflecteix el cognom toponímic de l'Oliver, a la vegueria de Manresa dins la zona del Lluçanès i dins la parròquia de Sant Boi de Lluçanès. Més endavant, a l'any 1683, trobem l'existència de la masia en la descripció del terme municipal de Sant Boi de Lluçanès on s'esmenta que el terme passa pels plans de l'Oliver. Una altra referència històrica la tenim en el resum del cadastre reial del terme de Sant Agustí de Lluçanès de l'any 1716 on es descriu la casa de l'Oliver.

    IGLÉSIES, J. El fogatge de 1553, Dalmau, Barcelona 1981
    MESTRE, P. Fira ramadera de l'Hostal del Vilar (Sant Agustí de Lluçanès), Cossetània, Valls, 1999
    MOLERA-FABRÉ. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1984
    MONTAÑÀ, D. i PLANES, J. A. Sant Boi de Lluçanès. Un poble de l'altiplà, Cossetània, 1997