Font del pla de la Damunt
Folgueroles

  Osona
  Pla de la Damunt
  Emplaçament
  A la banda nord-est del nucli urbà, davant de l’ermita de la Damunt
  570 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.94449
  2.32273
  443861
  4643835
  Número de fitxa
  08083 - 215
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Font aïllada situada al bell mig del pla de la Damunt, davant de la façana principal de l’ermita, sota d’un roure i coberta d’heura. Està formada per un mur de planta semicircular, bastit amb pedra sense treballar de diverses mides disposada regularment i assentat damunt d’una plataforma de pedra. Presenta una placa rectangular de pedra delimitada ams dues lloses planes i gravada amb un dels versos del poema L’Arpa, obra del poeta folguerolenc Jacint Verdaguer: “DAMUNT DEL MEU POBLET HI HA UNA CAPELLA / D’UNA ROUREDA SECULAR VOLTADA / ÉS SON ALTAR EL TRONO D’UNA VERGE / D’AQUELLA RODALIA SOBIRANA... / “L’ARPA” / JACINT VERDAGUER”. L’aigua emana d’una aixeta de botó metàl·lica encastada al mur i cau a l’interior d’una pica rectangular inserida en un petit muret semicircular bastit en pedra. Aquest mur compta amb dos petits seients situats als laterals i està rematat amb lloses de pedra planes. L’aigua de la font procedeix de la xarxa pública.

  Altres noms relacionats amb l’element: font de la Damunt. L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

  GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 376-377.