Font del Molí
Folgueroles

Hortes de la Sala
    Emplaçament
    A la banda sud-est del nucli urbà, al bell mig de hortes de la Sala, prop del torrent de Folgueroles i del sender SL-C 122

41.9369
    2.32194
    443789
    4642993
    08083 - 216
    Arranjaments moderns i abundant vegetació
    Cultural
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada en un dels marges que formen els camps i els horts de la Sala, arrecerada sota d’un gros pi i envoltada de vegetació. S’hi accedeix per un estret corriol que neix al sender SL-C 122 i travessa els horts. Està formada per un mur horitzontal encastat en un talús del terreny, bastit amb pedra sense treballar de diverses mides disposada en filades. Presenta dos brocs metàl·lics per on brolla l’aigua, disposats a dos nivells i encastats en una llosa de pedra plana integrada al mur. S’observen diversos arranjaments efectuats amb morter, un d’ells gravat amb l’any 1994. L’aigua cau a l’interior d’una pica rectangular excavada al sòl rocós de la zona. Al seu costat, i adossat al mur, hi ha un petit banc bastit amb lloses de pedra. En l’actualitat, la font està connectada a la xarxa pública.

Altres noms relacionats amb l’element: font del Pi. L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

La font del Molí forma part de les hortes de la Sala, que en l’actualitat ocupen el marge dret del torrent de Folgueroles, des de la capçalera del Pantà fins a l’alçada de la masia de la Sala. Aquesta font ja era coneguda a l’edat mitjana i rep el nom del Molí pel fet d’estar molt a prop d’un antic molí fariner que era propietat del mas la Sala i que actualment ha desaparegut (de fet, al segle XVIII ja estava en runes). Pel que fa a les hortes, i més concretament a la denominada Horta del Molí, cal dir que estava situada a tocar del torrent, on hi havia les restes del molí i que fou parcel·lada per arrendar durant el primer terç del segle XVIII.

L’aigua de la font era molt apreciada per a l’aparell digestiu i era freqüentada tant per la gent del poble com per la resta de la comarca.

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 93, 94, 96, 101-103.