Font de l'Amat
Folgueroles

Torrent de Folgueroles
    Emplaçament
    A la banda de ponent del terme municipal, pel camí que voreja el torrent de Folgueroles, entre el pont de l’Ariet i el gorg del Gelabert

41.94722
    2.30715
    442572
    4644148
    08083 - 217
    Normalment coberta de vegetació
    Cultural
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada a la riba de ponent del torrent de Folgueroles, a la part inferior dels camps de Didorta, normalment amagada per l’abundant vegetació que cobreix la zona. Presenta una planta en forma d’L, delimitada per la pròpia roca del terreny i rematada amb lloses planes de pedra. Està formada per una pica rectangular excavada a la roca i una aixeta de ferro forjat i coure encastada en una de les lloses de l’estructura. L’aigua sobrant circula fins al torrent mitjançant un canal excavat al sòl. En l’actualitat, la font raja poc i s’asseca sovint.

Aquesta font era molt concorreguda per les famílies de Folgueroles. Es tracta d’un lloc fresc i ombrívol ideal per passar una tarda en família donada la proximitat amb el gorg del Gelabert, que permetia el bany. Hi havia la creença que l’aigua d’aquesta font era molt bona pel mal de ronyons. Tenia una bonica aixeta de ferro forjat que va desaparèixer. El nom de la font prové de l’antiga masia de l’Amat, que estava situada prop seu i fou enderrocada.

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 102-103.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xevi (1997). “De la creu de Didorta a la font de l’Amat”. Festa Major de Folgueroles 1997. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.