Font de cal Guarda
Folgueroles

Torrent del Lledoner
    Emplaçament
    A la banda de migdia del nucli urbà, sota la masia de cal Guarda, fomant part de l’itinerari del torrent del Lledoner

41.9331
    2.32226
    443812
    4642571
    08083 - 214
    Cultural
    Adriana Geladó Prat

Deu natural situada sota el pla de les Cabres, a la riba de migdia del torrent i prop del seu naixement, en una zona boscosa. Està formada per un mur rectangular encastat al talús del terreny, bastit amb pedra sense treballar disposada regularment i rematat amb una filera de maons plans. Al bell mig de l’estructura hi ha un coronament semicircular bastit amb maons. L’aigua brolla a través d’una aixeta metàl·lica situada a la part inferior del mur i cau damunt d’un dels afloraments rocosos de la zona. El mur presenta dos contraforts esglaonats situats als laterals, que fan de respatllers de dos bancs correguts que delimiten la font pròpiament dita. Aquestes estructures estan bastides en pedra sense treballar disposada de forma regular i coronades amb lloses planes.

L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

La font era utilitzada pels masovers de cal Guarda per anar a buscar-hi l’aigua. El mes d’abril de l’any 2009 fou objecte d’unes intervencions de restauració dins del “Programa de millora de fonts i basses”, promogut pel Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Aquestes intervencions, de caire complementari, consistiren en treballs de desbrossament de l’entorn i els accessos, neteja i impermeabilització parcial del dipòsit de recollida, construcció de passos amb pedra per sobre dels recs i canvi de l’aixeta.

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Col. L’Entorn, 45. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 303.

PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 102-103.

“Programa de millora de Fonts i basses de l’Espai Natural Guilleries-Savassona”. La Falguera nº 30, 2009, p. 22.