Font del Paradís Santa Eugènia de Berga

Osona
Sala-d'Heures
Paratge Saladeures. 08507 Santa Eugènia de Berga.

Coordenades:

41.90062
2.29975
441917
4638979
08246-92
Patrimoni natural
Zona d'interès
Contemporani
XX
1920-30
Bo
Inexistent
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 003A00015
Anna M. Gómez Bach

La font, feta amb pedra del país, la forma un cos rectangular (2'60 m amplada pr 4'3 m alçada), coronat per una estructura semicircular que té una alçada aproximada de 1'3 m. Al bell mig del cos rectangular hi ha una porteta que servia per controlar l'aigua, així com per netejar el dipòsit. La presència de pedres i terra als peus de la font, fa que actualment tingui menys alçada. La font està situada a un nivell inferior que el terra i l'únic accés és a través de 9-10 graons, bona part coberts per vegetació típica del bac: boixos, molsa, etc. L'aigua de la font porta molta calç, com ho proven les formacions calcàries als peus del punt del qual emergeix l'aigua. La vegetació que creix al paratge és un perill per la integritat de la font.

La font, feta cap als anys 30 del segle XX respon a l'adequació de tot aquest paratge de Sala-d'Heures com a lloc d'esbarjo i lleure. Prop de la font, en el camí que porta a Santa Eugènia, hi ha l'indret d'on van treure la pedra per construir la catedral de Vic. Per davant passa el camí que s'agafa a Santa Eugènia i va cap el pla de la Pomareda o de les Sardanes. La font raja segons l'època de l'any i segons l'aigua que es necessita a Sala-d'Heures. Seria molt interessant recuperar-la, sinó hi ha perill que acabi coberta per terra i vegetació, com és el cas de l'escala. A prop hi ha l'aqüeducte que porta l'aigua vers els dipòsits.

DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit. GRUP DE DEFENSA DEL TER. 2005. Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Ed. Eumo. Vic: 205.