Font del Paradís
Santa Eugènia de Berga

  Osona
  Sala-d'Heures
  Emplaçament
  Paratge Saladeures. 08507 Santa Eugènia de Berga.

  Coordenades:

  41.90062
  2.29975
  441917
  4638979
  Número de fitxa
  08246-92
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1920-30
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 003A00015
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  La font, feta amb pedra del país, la forma un cos rectangular (2'60 m amplada pr 4'3 m alçada), coronat per una estructura semicircular que té una alçada aproximada de 1'3 m. Al bell mig del cos rectangular hi ha una porteta que servia per controlar l'aigua, així com per netejar el dipòsit. La presència de pedres i terra als peus de la font, fa que actualment tingui menys alçada. La font està situada a un nivell inferior que el terra i l'únic accés és a través de 9-10 graons, bona part coberts per vegetació típica del bac: boixos, molsa, etc. L'aigua de la font porta molta calç, com ho proven les formacions calcàries als peus del punt del qual emergeix l'aigua. La vegetació que creix al paratge és un perill per la integritat de la font.

  La font, feta cap als anys 30 del segle XX respon a l'adequació de tot aquest paratge de Sala-d'Heures com a lloc d'esbarjo i lleure. Prop de la font, en el camí que porta a Santa Eugènia, hi ha l'indret d'on van treure la pedra per construir la catedral de Vic. Per davant passa el camí que s'agafa a Santa Eugènia i va cap el pla de la Pomareda o de les Sardanes. La font raja segons l'època de l'any i segons l'aigua que es necessita a Sala-d'Heures. Seria molt interessant recuperar-la, sinó hi ha perill que acabi coberta per terra i vegetació, com és el cas de l'escala. A prop hi ha l'aqüeducte que porta l'aigua vers els dipòsits.

  DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit. GRUP DE DEFENSA DEL TER. 2005. Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Ed. Eumo. Vic: 205.