Canal de Sala-d'Heures Santa Eugènia de Berga

Osona
Sala-d'Heures
Paratge Saladeures. 08507 Santa Eugènia de Berga.

Coordenades:

41.90051
2.30256
442150
4638965
08246-47
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
XX
1925-35
Regular
Precari donat que no es troba en funcionament; observant-se trams ensorrats i d'altres refets amb formigó
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 003A00011
Anna M. Gómez Bach

El canal s'inicia als peus del pantà i finalitza el seu recorregut al casal de Sala-d'Heures, aquest discorre sempre per la banda dreta del torrent amb una extensió d'aproximadament un quilòmetre, donat que no es recte. Té una amplada interior de 20 cm i exterior de 28 cm, té una alçada interior de 9 cm i exterior de 13 cm. Per sota hi ha una biga que forma una única peça. Durant el seu trajecte passa per la muntanya, amb predomini de roures, arços i per la vorera de camps, actualment en desús. En alguns trams, més enlairats el canal descansa sobre uns pilars fets amb pedra o formigó. En estar en desús en un futur acabarà desapareixent enmig de la vegetació.

Actualment ho té cap utilitat però havia servit per portar aigua fins a la finca on es feia servir per regar els jardins i consum del bestiar. El seu recorregut es pot seguir per un camí que marxa paral·lel entre els dipòsits que hi ha sota el Casal i el pantà. Element de poc interès arquitectònic, donada la seva senzillesa, però imprescindible per conèixer la distribució de l'aigua a la finca de Saladeures.

DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit.