Font de Sala-d'Heures Santa Eugènia de Berga

Osona
Sala-d'Heures
Paratge Saladeures. 08507 Santa Eugènia de Berga.

Coordenades:

41.90252
2.29949
441897
4639190
08246-90
Patrimoni natural
Zona d'interès
Contemporani
XX
1920-30
Dolent
Absència d'una llosa a la coberta, i perquè la vegetació, especialment l'heura.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 003A00011
Anna M. Gómez Bach

La font, que té una coberta a dos vents, té una amplada de 60 cm i una alçada de 90 cm. Tota ella està construïda amb pedra del país. A la part posterior de la font hi havia hagut una portella de ferro. L'entorn està dominat per la presència de prats, camps conreats, arbres de tota mena, i les diverses estructures hidràuliques. Element que es troba en un estat de conservació força deficient, per l'absència d'una llosa a la coberta, i perquè la vegetació, especialment l'heura, ho va cobrint tot. A tocar hi havia una aixeta de control de les canonades o conduccions d'aigua.

Aquesta font es va fer per anar-hi a berenar els senyors del Casal de Sala-d'Heures. Just a sota s'hi trobava una altra font i l'aigua que rajava era la que sobrava del dipòsit d'aigua per a ús domèstic, situat davant mateix de la font del Paradís. La font inventariada actualment ja no raja i es troba trencada i el material arquitectònic dispersat per un camp proper. Aquesta estructura formava part de la gran infraestructura hidràulica organitzada a Sala-d'Heures.

DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit.