Fons de l'Arxiu Parroquial de les santes Juliana i Semproniana
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    La Verneda - Via Trajana, 1

XX-XXI
    Administratiu
    Jordi Montlló Bolart

Documentació generada, sobretot, a partir de 1950, data de la consagració definitiva del temple de les santes Juliana i Semproniana, en l'exercici de les pròpies funcions parroquials. En especial, destaquen els volums sacramentals entre els que es poden trobar 6 llibres de baptismes datats entre el 1949 i el 1980; 1 volum de confirmacions, datats entre el 1951 i el 1980; 2 llibres de defuncions, datats entre el 1949 i el 1980; 4 llibres de matrimonis, datats entre el 1949 i el 1980; i finalment 31 lligalls d'expedients matrimonials.

La titularitat és privada, Arquebisbat de Barcelona, però el fons es d'accés públic.

La parròquia de les Santa Juliana i Semproniana se situa al marge dret del riu Besòs, en el barri de La Verneda o també conegut com a Via Trajana. Antigament aquesta zona era un espai verd i boscós on destacava un tipus de vegetació propi de les ribes baixes dels rius: els verns. Abans del canvi social provocat pel creixement industrial, el barri de Via Trajana era un espai majoritàriament dedicat al conreu i es podien localitzar algunes petites masies. Com a conseqüència de l'arribada de les indústries, el creixement urbanístic, productiu i demogràfic van provocar la construcció dels primers polígons d'habitatges a La Verneda. Aquests primers edificis van ser ocupats pels barraquistes expulsats de l'Avinguda Diagonal per la celebració del XXXV Congreso Eucarístico Internacional de 1952. Tot i les millores que va suposar la construcció d'aquests nous barris, les famílies consideraven que patien una manca de serveis bàsics que la parròquia de les Santa Juliana i Semproniana va començar a suplir. La nova parròquia inaugurava el culte el 18 de desembre de l'any 1949, quan només hi havia la construcció d'un petit tram de 8 metres de costat del presbiteri. La inauguració definitiva fou el juliol de l'any 1950 i es va convertir en un punt de referència pel veïnatge, ja que oferia aquells serveis que els governs municipals, tant de Barcelona com de Sant Adrià de Besòs, no generaven. L'església donava suport espiritual però també tenia cura dels infants, disposava d'espais d'oci com una sala de cinema i un camp de futbol i oferia servei de menjador i dispensari a tot el barri. A En les últimes dècades l'Església parroquial ha sigut utilitzada com a Centre d'Educació Especial de Secundària Adaptada, Mare de Déu de l'Esperança.