Església de Santa Eugènia de Governa (romànica)
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 i seguir pista a Castelltallat. 400 m abans de Governa trencall esq.

XII
    En ruïna. Totalment coberta per la vegetació.
    Jordi Piñero Subirana

Petita església romànica (del segle XII) que es troba en estat de ruïna. Es troba emplaçada en un petit promontori vora un camp, a l'anomenada Solana de Governa, uns 500 m a l'oest del mas Governa i prop del camí que transitava per la carena de la serra de Castelltallat. De l'església en resten els murs perimetrals fins a una alçada d'uns 2,5 metres. Es tractava d'una capella senzilla i austera, obrada amb blocs de pedra sense polir, disposats en filades irregulars. La planta és formada per una sola nau, llarga i estreta, capçada al nord-est per un absis semicircular. No queda rastre de la volta, que devia ser de canó. Al mur de migdia hi ha l'obertura del portal, del qual es conserven els brancals inferiors. En aquest mur hi havia també una finestra d'una sola esqueixada.

Actualment està totalment coberta per la vegetació, de manera que els murs pràcticament no són visibles.

En un document de l'any 955 en què el comte Borrell II compra unes terres a la zona de Castelltallat a un tal Domenic, ja s'esmenta la ubicació de Guerna (Governa). Aquest era un lloc important de la part més occidental de la Serra de Castelltallat, semblant al lloc de la Sala però de menor pes. L'any 1031 el lloc ja apareix amb la grafia "Governa". L'església no apareix esmentada fins l'any 1428, quan figura entre els llegats que es fan a les esglésies de Castelltallat. L'any 1640 el culte es traslladà a un temple nou que es va aixecar prop del mas Governa. En els darrers anys s'hi ha realitzat algunes excavacions i treballs de consolidació.

BENET, Albert; MAZCUÑAN, Alexandre; JUNYENT, Francesc (1984). "Santa Eugènia de Governa", Catalunya Romànica, vol. XI "El Bages", Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, p. 457.
    PLADEVALL, Antoni (1975). "Capelles i santuaris del bisbat de Vic. Santa Eugènia de Goberna, a Castelltallat", Full Diocesà, núm. 3327 (19 de gener de 1975), Vic.