Església de Santa Eugènia de Governa (segle XVII)
Sant Mateu de Bages

A la masia de Governa. Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 i seguir pista direcció Castelltallat, uns 1.500 m abans trencall dreta

En estat d'abandó. El sostre i la volta esfondrats.
    Jordi Piñero Subirana

Església construïda al segle XVII al costat de la masia de Governa per substituir una altra capella, en aquest cas romànica, existent en aquesta propietat i que es trobava en mal estat. Està situada vora el camí que va a la masia, uns 150 m abans d'arribar-hi, al cim d'un altiplà dominant. Actualment es troba en estat d'abandó, amb el sostre caigut. Es tracta d'una capella molt senzilla, que consta d'una única nau, de planta rectangular i sense absis, orientada cap al nord. L'entrada és als peus de la nau, on també hi havia una campanar d'espadanya, actualment ha desaparegut. El portal és adintellat, amb llinda i brancals de pedra amb motllures, i té gravat l'any 1642. L'aparellat dels murs és força irregular, fet amb carreus de tamany més aviat petit. La nau era coberta amb el que sembla una volta apuntada, que recentment s'ha esfondrat.

A la llinda del portal: AÑY 1642

La capella es trobava dins l'antic terme del castell de Castelltallat, al lloc de Governa. Aquest lloc és documentat des de l'any 955, quan apareix amb la grafia "Guerna", mentre que el 1031 ho fa amb la de "Governa". L'església no apareix esmentada fins l'any 1428, quan figura entre els llegats que es fan a les esglésies de Castelltallat. L'any 1640 el culte d'aquesta primitiva església, d'estil romànic i que es devia trobar en males condicions, es traslladà a un temple nou que es va aixecar prop del mas Governa. Ja fa anys que la capella es troba abandonada, però a la dècada de 1980 encara conservava el campanar d'espadanya i la volta. El sostre estava fixat amb un tirant que no va poder evitar el seu esfondrament.

BENET, Albert; MAZCUÑAN, Alexandre; JUNYENT, Francesc (1984). "Santa Eugènia de Governa", Catalunya Romànica, vol. XI "El Bages", Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, p. 457.
    PLADEVALL, Antoni (1975). "Capelles i santuaris del bisbat de Vic. Santa Eugènia de Goberna, a Castelltallat", Full Diocesà, núm. 3327 (19 de gener de 1975), Vic.