Necròpolis La Frau
Sant Mateu de Bages

  Bages
  Demarcació de Castelltallat
  Emplaçament
  Des de cal Jordi (prop del nucli de Castelltallat) camí W 300 m i trencall S-E 300 m
  854

  Coordenades:

  41.78604
  1.62764
  385963
  4626931
  Número de fitxa
  08229 - 475
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Ibèric
  Antic
  Segle
  VI-V aC
  Estat de conservació
  Regular
  El túmul es trobava força degradat
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  No
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08229A006000630000MS
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Vestigis d'una necròpolis d'època ibèrica de la qual s'ha identificat i excavat una sola tomba. Es troba emplaçada al capdamunt d'una petita carena allargada situada al vessant meridional de la Serra de Castelltallat, relativament a prop de l'antic castell de Castelltallat. La intervenció arqueològica va poder confirmar l'existència d'una tomba consistent en un túmul amb restes del ritual d'incineració. Concretament, la tomba estava formada per un túmul de planta irregular (que originàriament podria haver estat ovalat i d'uns 3 metres de longitud per 2 d'ample). Al centre del túmul hi havia una petita fossa reblerta per un estrat d'argila amb cendres i amb restes d'una peça ceràmica que correspondria a l'urna cinerària. Entre la ceràmica hi havia restes minúsculs d'ossos cremats, així com fragments de peces d'indumentària, com ara fíbules. Un element singular és que en aquest cas l'urna funerària no quedava enterrada sota terra, com és habitual en les necròpolis de la primera edat del ferro, sinó que era dipositada a l'interior del túmul artificial.
  És probable que aquesta tomba formés part d'una necròpolis que s'estendria al llarg de la carena. En aquest sentit cal dir que a 100 metres en direcció nord-oest es van localitzar en superfície materials ceràmics ibèrics que podrien indicar l'existència d'una zona d'hàbitat o, tal vegada, la continuació de la necròpolis. Així mateix, sota el castell medieval de Castelltallat hi ha documentada l'existència d'un poblat ibèric, amb una cronologia que va com a mínim des de mitjans de segle V aC fins a mitjans de segle II aC. A partir del material arqueològic recuperat el jaciment de La Frau es pot datar entorn dels segles VI-V aC. És a dir, en un moment de transició entre el final de l'edat del ferro i els inicis del període ibèric antic. Però sembla més aviat que encaixaria en una fase primerenca de la cultura ibèrica.

  Aquest jaciment fou donat a conèixer per l'arqueòleg Pere Tardà a partir d'una troballa fortuïta. L'octubre de 2011 va ser objecte d'una intervenció arqueològica encarregada a l'empresa Arqueociència i dirigida per Marc Piera Teixidó.

  AA.DD. (2012)."La necròpolis Ibèrica de la Frau (Castelltallat, Sant Mateu de Bages)". Segones Jornades d'Arqueologia a la Catalunya Central, Vic 13, 14 i 15 de desembre de 2012.