La Fassina
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Mejà
    Carretera de Salo (BV-3002) al km. 6,1

Catàleg de masies (núm. 45)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada prop de la confluència entre la riera dels Plans i la de Salo, i al costat de l'actual carretera de Salo. Consta d'un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis), que té adossat un cos més petit adossat al nord, també amb dues plantes però situades a un nivell més alt. Ambdós cossos tenen la coberta a un sol vessant. La façana principal és la de migdia, i actualment ha quedat d'esquena a la carretera. Hi trobem un portal amb arc escarser adovellat així com diferents finestres de tipologia diversa i distribució irregular. La façana de llevant té dos portals a diferent alçada, corresponents als dos cossos. Les finestres són emmarcades amb brancals de pedra i amb llindes de fusta. Els murs són de maçoneria, actualment a pedra vista. La casa conserva dues tines. En el seu origen aquesta casa havia estat una fassina d'aiguardent, però d'aquestes instal·lacions no en queda cap rastre. La casa conserva dues tines.

Inscripció en una llinda: 1880
    Informació oral facilitada per Josep Viladés (del Semís) i Isidre Dalmases (de cal Batlle)

Aquesta casa fou construïda al segle XIX, sembla que el 1880 segons una llinda. Era un moment en què es va fer obres a la carretera de Salo i els guanys de la fassina d'aiguardent que hi havia instal·lada serviren per fer front a les despeses. La van fer construir els propietaris de la casa veïna de cal Batlle. Eren la família Santasusana Puig, que procedia del mas Puig. Però la fassina va funcionar pocs anys, ja que a finals del segle XIX, amb l'arribada de la fil·loxera, va deixar de funcionar. Més recentment, ja entrat el segle XX, s'hi hostatjaven treballadors que feien obres a la carretera. Fa uns anys, la casa fou adquirida pels propietaris del Semís.