Cal Pons
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Carretera BV-3003 i continuar per subsegüent pista. Uns 1.000 m després del nucli de Castelltallat

Catàleg de masies (núm. 90)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions mitjanes que està emplaçada en una petita esplanada entre dos turons i dues valls, uns 1.500 m a l'oest del nucli de Castelltallat. El conjunt inclou el cos residencial amb un seguit de coberts al costat de llevant i un interessant femer. El cos residencial és de planta irregular i consta de planta baixa més un pis i golfes. Es tracta d'una edificació sòlida però austera i sense elements ornamentals (llevat d'un interessant gravat en forma fulles en una de les llindes). Originàriament l'habitatge era curt i, probablement al final del segle XVIII, s'allargà cap al sud. La façana principal, encarada vers migdia, presenta un portal adovellat a l'extrem dret i diverses finestres de mida reduïda emmarcades amb llindes i brancals de pedra. El mur és arrebossat i s'hi ha adossat un cobert a la part baixa. Al costat de llevant la casa s'amplià amb un porxo amb volta de pedra que deixa pas a un antic camí. La resta de façanes de la casa tenen poques finestres, distribuïdes irregularment. A la part posterior, que queda a un nivell més alt, hi ha una zona amb coberts i un petit tancat. A llevant la masia compta amb dos amplis coberts, un dels quals reformat modernament amb maó. Al sud-oest i semisoterrat sota l'era de la masia es conserva un dels típics femers, cobert amb volta de pedra. El conjunt de cal Pons ha conservat força integrament la tipologia i els volums originaris.

En una llinda de la façana principal: 1772
    En una llinda de la façana de ponent: IGNASI PONS 1768
    Informació oral facilitada per Miquel Ferrer, de cal Sec

No coneixem notícies antigues d'aquesta masia que, probablement, és d'origen medieval. En èpoques més recents era un dels masos importants de Castelltallat. En un capbreu de Castelltallat fet pels ducs de Cardona l'any 1686 apareix associat als mas Perabaldés i als capmasos Folch i Roig. En aquest moment els propietaris eren Cristòfol Pons i Miquel Pons (pare i fill), i l'heretat estava subjecta a un cens de quatre punyeres de civada més el corresponent delme de carnelatge. Segons indica la inscripció d'una de les llindes, el 1768 el propietari era Ignasi Pons. Després d'aquesta data es devia fer l'ampliació de l'habitatge cap al sud, cosa que deixaria el mas pràcticament en la seva forma actual. Al segle XIX no sembla que hagi tingut gaires modificacions. Fins a la dècada de 1980 hi vivia un masover. El propietari era del Sunyer de Valldeperes, a Cardona.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 18, 31, 36, 90, 131, 132, 177, 180..