Entorn de la Traveria
Sant Feliu Sasserra

Extrem sud-est del terme municipal
    A 4700 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 63'4

Convindria mantenir els camí forestal que condueix a l'entorn de la Traveria en bon estat.
    Normes subsidiàries de Sant Feliu Sasserra, 1987
    Jordi Compte i Marta Homs

La Traveria i el molí de la Traveria estan situats a l'extrem sud-est del terme municipal de Sant Feliu Sasserra, a tocar de la riera Gavarresa, en el punt amb menys alçada de tot el terme municipal, a poc més de 400 metres sobre el nivell del mar. L'entorn de la Traveria consisteix en un pla format per un gran meandre de la riera Gavarresa, envoltat de diversos cingles. La riera Gavarresa arriba a la zona de la Traveria en direcció sud-oest i gira pràcticament 180 graus davant la masia fins adquirir una direcció est i tornar a girar per seguir una direcció sud-oest. Aquest meandre envolta un turó de 500 metres i diverses cingleres, dos de les quals destaquen per sobre de les altres. La primera cinglera destacada és l'anomenat cingle de la Traveria, ubicada al sud de la masia i que salva un desnivell superior als 50 metres. A l'altre costat de la riera, a l'est de la Traveria i ja en terme d'Oristà hi ha el cingle de les Nou Hores, que salva un desnivell que arriba pràcticament als 100 metres. Els dos grans cingles esmentats, d'aspecte terrós i amb diferents capes d'estrats visibles, tanquen un espai amb un encant particular amb la riera, la vegetació de ribera que l'envolta i alguns camps de conreu, que contrasten amb l'exterior d'aquest espai, a major altura, ocupat totalment per boscos de pi.

A través de les normes subsidiàries establertes per l'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra el 1987, aquest entorn, que ocupa una extensió de 29'90 queda protegit pel seu interès paisatgístic per a mantenir les vistes i l'entorn dels edificis d'interès historicoartístic.