La Farinera Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector sud del nucli urbà
  Plaça de Baix i carrer Catalunya, 4, 08274 (Sant Feliu Sasserra)

  Coordenades:

  41.94389
  2.02256
  418979
  4644008
  08212-40
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  Presenta l'arrebossat dels murs parcialment erosionat, obertures deteriorades i força humitat a les parets obagues. S'hi observen reformes amb maó i ciment.
  Inexistent
  Sí, IPA.17027
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 61218DG1494S
  Jordi Compte i Marta Homs

  La Farinera és una casa de mitjanes dimensions situada entre la plaça de Baix i el carrer Catalunya pel qual hi té l'accés principal.
  Està formada per dos cossos adossats de diferent altura amb teulades de doble vessant i aigües a la façana principal. Les parets de càrrega són fetes de maçoneria de pedra, treballada a la façana, i morter, amb reformes i ampliacions fetes amb maó i ciment. Presenta cantonades diferenciades amb pedra treballada integrades al murs denotant l'ampliació d'un cos.
  La façana principal està orientada al sud. Està composada per planta baixa i dos pisos, amb un pis superior al cos de la dreta que presenta una doble arcada de maó tapiat i reformes amb ciment. La planta baixa presenta una portalada amb brancals de pedra i arc de mig punt adovellat. A la dreta una altra porta d'arc rebaixat emmarcada amb pedra. Al primer pis destaca una finestra amb ampit motllurat, brancals i llinda bisellats flanquejada per dues espitlleres. El cos de la dreta presenta dues obertures on hi destaca un antic balcó emmarcat amb pedra que actualment es troba tapiat amb maó. A la zona del segon pis hi ha un balcó de fusta, força deteriorat pel pas del temps, amb una porta d'accés a l'edifici. Al seu costat un desaigua de pedra picada sobresurt a sota la teulada la qual presenta un ràfec amb llates de fusta de gran volada. Al cos de la dreta hi destaca una de les dues obertures que està emmarcada amb pedra.
  La façana nord està composada per diverses obertures disposades irregularment, cinc de les quals estan emmarcades amb pedra, destacant la de l'extrem dret del primer pis amb llinda i brancals bisellats. L'element més remarcable és la porta elevada a la qual s'hi accedeix a partir d'una escala de quatre graons de pedra per banda, reforçats per dos petits contraforts.

  La porta situada a la plaça de baix que es troba a un nivell superior tenia la finalitat d'estar al mateix nivell dels carros que carregaven la farina.

  La Farinera va ser un edifici destinat a habitatge fins a principis del segle XX. L'edifici adossat feu la funció de farinera que donava servei de mòlta al poble. Primerament funcionà amb motor elèctric i més endavant amb fuel-oil.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.