Glorieta Vilaclara Sant Feliu Sasserra

Bages
Sector nord del nucli urbà
Serrat de les Forques

Coordenades:

41.94717
2.01973
418749
4644375
08212-41
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Modernisme
XX
Bo
La pintura d'algunes panys de paret així com del voltant d'algunes obertures es desprèn. Caldria també mantenir nets els voltants i en bones condicions.
Inexistent
Sí, IPA.17011
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 007A00107
Jordi Compte i Marta Homs

La glorieta Vilaclara està situada al capdamunt del serrat de les Forques dominant el poble de Sant Feliu Sasserra i amb vistes als termes municipals de Sant Feliu Sasserra, Oristà i Prats de Lluçanès.
És un edifici de reminiscències modernistes, de petites dimensions (5x5 metres aproximadament) i de planta octogonal formada únicament per planta baixa. Les vuit cares de l'edifici presenten la mateixa composició d'una gran finestra amb dos porticons de fusta i emmarcada amb motllures senzilles de color salmó. Sobre les finestres hi ha unes petites obertures per a la ventilació. Només la cara orientada al sud-oest presenta l'accés principal, una porta a la qual s'hi accedeix a partir de sis graons de maó.
Cada cara de l'edifici acaba en forma triangular i coronat amb teulada de doble vessant que es reuneixen al centre formant una teulada piramidal de vuit costats. La teulada és, precisament, una de les parts més interessants de l'edifici. Està construïda amb ceràmica vidriada vermella als diferents vessants i blava als careners. La teulada està coronada per un penell de ferro amb unes figures representades (àngels), i presenta la teulada de la façana d'accés coronada per una creu de ferro.

El serrat de les forques, punt d'ubicació de la glorieta Vilaclara, s'ha habilitat com a mirador ja que des d'aquí es gaudeix d'una bona vista panoràmica.

Va ser construïda a principis del segle XX per la família Vilaclara després d'haver-se instal·lat al poble. Hom creu que la glorieta Vilaclara es construí per controlar l'administració, feina i rendes de les propietats que els senyors Vilaclara tenien a tot el terme i nucli de Sant Feliu Sasserra, al mateix temps que ostentava riquesa, poder i domini econòmic de la dita família.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.