Balma dels Carlins Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector central del terme municipal
  A 3400 metres per pista forestal i corriol de la carretera B-431, punt quilomètric 64'2

  Coordenades:

  41.95568
  1.99948
  417081
  4645339
  08212-80
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Regular
  Una part de la roca que constitueix el sostre de la balma es troba enderrocat degut a l'erosió sobre la mateixa balma, tapant una part d'aquesta.
  Inexistent
  Fàcil
  Social
  Privada
  Ref. cad.: 005A00048
  Jordi Compte i Marta Homs

  La balma dels Carlins està ubicada a ponent de la riera de Relat, al capdamunt del clot de Bonells, que s'estén entre la masia que li dóna nom i Argilers, al sud-est de la Peça. Està situada a uns 593 metres, en un punt elevat orientat al sud-oest des del que es domina bona part de la vall de la riera de Relat, amb la masia de Bonells en primer terme.
  L'accés a la balma es pot fer des de Bonells, agafant un camí que marxa a la dreta remuntant el clot de Bonells fins arribar pràcticament al punt més elevat en una raconada que fa un camp, o des del bosc de la Peça, prop d'una pista forestal des d'on pràcticament no s'ha de salvar desnivell.
  La balma, envoltada d'un bosc mediterrani força àrid, té una llargada considerable superant els cent metres, tot i que en la major part del seu recorregut no permet l'aixopluc d'una persona, sinó que presenta un sostre baix. Pel que fa a la fondària, si bé en alguns punts és destacable, no es pot considerar aquesta balma com a gaire fonda ja que en la majoria dels punts no supera els dos metres de fondària.

  La toponímia d'aquesta balma fa referència a la guerra Carlina, que va tenir certa influència en la vida del poble. Com a punt estratègic per les seves vistes, aquesta balma podria haver estat utilitzada per soldats carlins, tot i que no hi ha cap indici que ho confirmi.