Balma de les Pastorelles Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector nord del terme municipal
  A 3200 metres per pista forestal de la carretera B-431 punt quilomètric 64,600

  Coordenades:

  41.96377
  2.01131
  418072
  4646226
  08212-81
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Regular
  La balma és freqüentada per vaques, provocant que la major part del terra de la balma sigui un fanguissar que dificulta l'accés normal.
  Inexistent
  Difícil
  Social
  Privada
  Ref. cad.: 005A00007
  Jordi Compte i Marta Homs

  La balma de les Pastorelles està situada en el curs del torrent del Solerot, que neix prop de la masia que li dóna nom, en terme de Santa Maria de Merlès i desemboca a la riera de Relat al pla de la Meuca, prop del molí de Badia.
  La balma es troba a pocs centenars de metres de la unió del torrent del Solerot i la riera de Relat i s'hi accedeix, amb dificultats, per una pista forestal que creua el torrent uns metres al nord de la balma.
  La balma, situada a uns 522 metres, és sobrepassada pel torrent del Solerot, formant un salt d'aigua al centre quan hi ha cabal suficient. La llargada de la balma arriba pràcticament fins als 40 metres, descomptant els extrems on l'altura de la cavitat és mínima, té una fondària que oscil·la entre els 3 i 4 metres i una alçada que en alguns punts supera els 2 metres. Davant la balma, una roca plana i força llisa per on transcorre el torrent, crea una clariana entre el bosc.
  L'entorn proper a la balma està dominat per boscos de pi amb sotabosc dominat pel boix.

  Degut a la nevada de gener de 2006, un pi va caure quedant penjat sobre la balma. Si no hi ha cap actuació, el pi pot estar mesos o anys sobre la balma fins que es podreixi o acabi de caure.

  La toponímia de la balma es refereix a la pastorella, un ocell que també es conegut com cuereta, que acostuma a viure associada als cursos d'aigua, sobretot al curs mig-alt, amb afloraments rocosos.