El Ball de Bastons

Festa Major de Sitges

Música i dansa
    Sense data
    Laia Massansalvador Soler

El Ball de Bastons de Sitges es distingeix de la resta de balls de bastons catalans perquè la colla està formada per dotze bastoners enlloc dels vuit o setze com és general. Els bastoners van vestits de blanc, camisa, pantalons i mitjons, el camal dels pantalons és de color vermell i rivetat d'un doble viu de beta blanca. A sobre hi duen la faldilleta blanca fins al genoll i lligada amb la faixa vermella amb mig espatller creuat a la dreta. Les espardenyes són creuades, blaves i vermelles. Cada ballador o bastoner du dos bastons de 45 cm de llargada i 5 cm de diàmetre, i els fan picar seguint unes coreografies. Amb els anys, algunes d'aquestes coreografies han caigut en desús, com ara la que es ballava al so de la sardana "La processó de Sant Bartomeu" d'Antoni Català. Avui en dia se'n conserven 5 variants: La segona, El corrandillo, La boja, L'hereu Riera i La bolangera. Segons la posició en el ball, distingim dos banderers i els mitgers, que són quatre balladors situats en el quadre central.

El ball es continua interpretant durant les celebracions sitgetanes.

Els coneguts com a Balls de Bastons, tenen una dilatada història dins del folklore català, i poden remuntar-se fins a època medieval. Pel que fa a Sitges, aquest ball apareix documentat per primer cop a la Festa Major de 1853 i és considerat un dels balls més tradicionals i arrelats entre els sitgetans. En aquella data ja hi constaven tres colles de dansaires del ball de bastons. És de destacar que la colla gran de Sitges ballà durant les celebracions de l'Exposició Universal de Barcelona, l'any 1929.
    Actualment a Sitges hi ha quatre colles: La Colla vella i la Colla Jove -creades al 1975-, la Colla Mitjana, de 1979, i la colla de Noies, de 1980.

AAVV (2001). "Sitges, l'encant de la tradició". Departament de Premsa i Comunicació de l'Ajuntament de Sitges.