Edificacions del Carrer Major
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  C/ Major, 1-44
  Emplaçament
  Part alta del nucli urbà de la vila

  Coordenades:

  41.41822
  1.9241
  410089
  4585744
  Número de fitxa
  08072-48
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Modernisme
  Popular
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 48
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí: IPA 19441
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Diversos
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Conjunt d'edificis d'habitatges entre mitjeres en disposició lineal o retranquejada seguint una única corba de nivell, al peu del conjunt de l'església parroquial de Santa Maria de Corbera, l'antic castell de Corbera i el casal de Santa Magdalena. Són de construcció inicial dels segles XVII i XVIII sobre bases anteriors que provenien dels segles XV i XVI; tot plegat, han sofert modernitzacions a finals del segle XIX i principis del XX. En general, els habitatges tenen alçades de planta i pis o de planta i dos pisos, i molts van ser transformats a principis del segle XX, amb la incorporació d'elements modernistes, com balcons o reixes a les finestres de ferro forjat.

  Al marge d'habitatges i un establiment comercial (una petita botiga - carnisseria), hi ha dos dels edificis més antics i significatius de la vila: l'antic Hospital de Pelegrins i el "Castell" o Casal de Santa Magdalena.

  A redós del castell de Corbera, es configura un petit nucli d'habitatges a partir dels segles XIV i XV. Les edificacions del carrer Major constitueixen un primer anell a cases sorgides com a complement del castell. La llinda més antiga porta la data de 1665, data en que, segons que sembla, comencen a rehabilitar-se les cases construïdes pobrament a l'Edat Mitjana. Antigament hi havia una porta que permetia el tancament del recinte del castell, a l'alçada de l'actual plaça de la Rectoria Vella (entre les torres del vi i de la palla, avui enderrocades).

  CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat FUSTÉ, Ramon i J.GALLOFRÉ, Isidre (1980). "Fitxa del Inventari de protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona GARCÍA NAVARRO, Helena (1998). L'Abans. Recull gràfic de Corbera de Llobregat. El Papiol: Efadós Editorial PASQUAL SANGRÀ, Joaquim (1983), "Fitxa del Inventari de Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat SECCIÓ D'INVENTARI (2000). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya.