Creu dels Carlins
Folgueroles

Carretera N-141d, km. 7
    A la banda est del terme municipal, sota Puigtinyós i al costat del pont del Vent

Completament coberta per l'abundant vegetació que caracteritza la zona
    BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Creu de pedra aïllada i situada al marge de migdia de la carretera, al costat del pont del Vent i assentada damunt de la roca natural de la zona. Està formada per un basament de grans dimensions i de planta quadrada, damunt del que s’assenta un fust troncopiramidal format per dues grans peces i rematat amb un coronament motllurat rematat amb una robusta creu llatina. La cara frontal del fust, orientada a ponent, presenta la següent inscripció gravada: “A LA MEMO-RIA DEL JO-VE PERE CODI-NA NATURAL I VEHÍ DEL PO-BLE QUE MORI VAIX DE AQUEIX PONT EL DIA 4 DE OCTUBRE DE 1925 VICTIM D’UN FALS VIARATGE DE VICI- CLETA. FOLGAROLES MARS 1927 E. C. S.”.

L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Segons la documentació consultada, el topònim amb el que es coneix la creu fa referència a l’assassinat de dos nois de Folgueroles a finals del segle XIX, durant la darrera carlinada. Tot i això, si tenim en compte la inscripció que hi ha gravada al fust, aquesta hipòtesi és incorrecta. És probable que la creu fos erigida pels familiars o amics del difunt.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació B.10.