Aljub del Masdencoll
Folgueroles

Mas del Masdencoll
    A la banda sud-est del terme municipal, al nord-oest, a l’entrada de la masia

La part de migdia de la construcció està mig enderrocada
    BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada de planta rectangular, amb unes mides aproximades d’uns quatre metres d’amplada per tres de longitud i uns dos metres d’alçada. Està formada per una gran volta de canó bastida amb pedra disposada a sardinell i amb un túmul de terra que la cobreix. La volta està sostinguda per dos murs laterals de traçat rectilini, bastits amb pedra disposada de forma regular lligada amb morter de calç. L’interior compta amb una fornícula rectangular situada al mur de tramuntana i s’observen restes del revestiment arrebossat que cobria els murs laterals. L’estructura es troba malmesa per la banda de migdia.

Aquest aljub era utilitzat per a guardar-hi aglans. Els aljubs solien estar en un lloc arrecerat i humit per facilitar que els aglans, que estaven en remull, s’estovessin. Aquests aglans es barrejaven amb una mica de farina i els donaven per menjar al bestiar (principalment porcs). Era un aliment assequible que no suposava una despesa massa elevada per a la masia.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació B.11.