Cova de Rocaterçana
Capolat

Zona de Terrers.
    Passat la Balma de la Rampa, marcada per una diàclasi que trenca verticalment la cinglera.

Edats dels Metalls
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

La cova de Rocaterçana està està formada per una sèrie de galeries i cambres enllaçades amb petits pous i graons, assolint-se un recorregut de 67 m i un desnivell de - 14 m. Hi ha dues boques d'entrada localitzades a diferents nivells i molt properes: la superior i la més accessible té unes dimensions de 0,7 m d'alçada i 0,75 m d'amplada; la inferior té 0,3 m d'alçada per 1 m d'amplada. Pocs metres a llevant de la boca superior, es troben dos forats diferenciats, són xemeneies que no tenen relació amb la cavitat.

Els integrants del Grup de Prehistòria i Arqueologia del Museu de Berga van localitzar fragments de ceràmica de l’època del Bronze a l'interior del primer pou i superficialment. Les restes es troben dipositades al Museu Comarcal de Berga.

En èpoques recents, aquesta cavitat ha estat utilitzada com a refugi, en temps de guerra o en cas de conflictes socials. A tal efecte hi havia un pi tallat i disposat com a escala per superar el primer pou.

BORRÀS, J.; MIÑARRO, JM.; TALAVERA, F. (1980) Catàleg Espeleològic de Catalunya (Urgell, el Solsonès, la Segarra i el Berguedà). Vol. 5: pp. 234. Políglota. Barcelona.