Balma de la Rampa
Capolat

Zona de Terrers.
    Emplaçament
    Des de Casanblanc, s’agafa una pista i es puja cap a la cinglera fins a la Balma Roja. A continuació, es voreja la cinglera en direcció a llevant.
    1230

42.11687
    1.73608
    395516
    4663525
    08045 - 71
    Desconegut
    08044A001000210000SS
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

La balma se situa al peu de la cinglera de Casanblanc, orientada al sud. És molt oberta i presenta una visera de balmat gradual a gran altura. Té una amplada aproximada d'uns 22 m, 4 m de profunditat, i la superfície de la balma és aplanada i regular, i mostra un bon gruix de sediment.

A la banda oriental  es localitza un parell de llocs amb la roca cremada i amb sutge, alternades amb concrecions calcàries i líquens aportats per filtracions d'aigua.

A la banda oest s'inicia una rampa d'uns 0,7 m d'amplada i uns 30 graus d'inclinació que està en relació amb l'aflorament d'una petita veta d'un material indeterminat que també es troba a la balma Roja.

A l'oest, la visera del balmat és poc pronunciada, a la base es localitzen un parell de refugis amb senyals de sutge a la paret, l’occidental està delimitat per pedres i mostra unes dimensions de 3,3 m d’amplada per 1,6 m de profunditat i una alçada mitjana de 1,2 m.

El nom de “Balma de la Rampa” li van donar membres de la Societat d’Arqueologia del Berguedà, en desconèixer el nom popular que tenia, si és que n’ha tingut mai cap.

Les evidències observades, tant en gruix de sediment al llarg de la superfície de la balma, com les marques de sutge, fan pensar que probablement aquesta balma ha estat habitada o utilitzada en algun moment, tot i que no es pot precisar una cronologia sense una excavació arqueològica.