Casa Tosquera
Capolat

Zona de Terrers.
    Emplaçament
    Les restes estan adossades a un aflorament rocós al marge dret del torrent de la Font de Casanblanc.
    1007

42.11178
    1.73709
    395591
    4662959
    08045 - 72
    Possiblement del segle XIV
    Les restes de l'edifici es troben cobertes per vegetació i la seva estructura es troba alterada.
    08044A001000220001DX
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

L’estructura té una planta irregular en funció de l’adaptació a un marge rocós en els seus sectors nord i est. L’estat ruïnós de l’edifici mostra un sol nivell amb una divisió interna en dos espais principals, que al seu torn, contenen murs de compartimentació.

Els murs perimetrals i el central estan formats per grans blocs de pedra calcària i pedres desbastades de mida menor unides amb fang, no disposades en fileres. El gruix dels murs oscil·la entre els 80 cm i els 90 cm. No es pot apreciar l’amplada dels murs que subdivideixen el conjunt.

L’única cantonera visible està desfeta. L’estat d’enrunament de l’edifici no permet precisar cap característica d’aquests elements.

Aquestes restes poden correspondre a la casa Tosquera, la qual apareix documentada l’any 1485, quan és comprada per Pere Joan Cerdà. Aquesta ja estava derruïda i era propietat de Joan Grau. Hauria sigut un mas rònec i deshabitat aglevat dins del mas Puig de la Torre.

L'estat de conservació d'aquesta construcció no permet precisar la cronologia ni la seva evolució en base a elements arquitectònics. No es descarta una reutilització com a estable, corral o molina de fusta.

CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022) Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.