Centre Cultural
Folgueroles

Carrer Nou, 15
    Emplaçament
    A l’extrem de llevant del nucli antic, a la confluència entre el carrer Nou i el camí de Tavèrnoles, al costat de la llar d'infants

41.9391
    2.32085
    443701
    4643238
    08083 - 129
    1925
    Cultural
    Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat i reformat de planta quadrada, amb la coberta de teula àrab de quatre vessants i un voladís de ferro situat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. La construcció es troba elevada respecte el nivell de circulació del carrer i està assentada damunt d’una plataforma de pedra a la que s’accedeix mitjançant dues escales bastides amb lloses de pedra. Totes les obertures són rectangulars i estan majoritàriament emmarcades amb carreus de pedra. Les finestres del primer pis presenten arcs de descàrrega rebaixats bastits amb maons, situats damunt de les llindes. De la façana de ponent destaquen les finestres de la planta baixa, amb guardapols motllurats, i un balcó simple situat al centre del primer pis, amb la llosana de pedra motllurada i la barana de ferro treballada i decorada amb rosetes. A la façana de tramuntana, orientada a la plaça de Climent Campà i Cardona, hi ha diverses obertures reformades i emmarcades amb maons. La façana de llevant presenta dos volums de nova planta destinats al centre cultural, on també s’inclou el nou accés a l’interior de l’edifici. A les façanes de ponent i migdia hi ha una cornisa rectilínia de pedra motllurada, situada a la línia divisòria entre la planta baixa i el primer pis. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides. Als pisos superiors està disposada de forma regular, mentre que a la planta baixa la seva disposició és plana, irregular i amb les juntes destacades. Les cantonades estan embellides amb pedra també.

A l’interior, la planta baixa inclou la Sala de Lectura Verdaguer, al primer pis hi ha els despatxos de les entitats del municipi i una sala de reunions i a la segona planta s’ubica la sala d’actes Mirador.

La construcció d’aquest edifici fou iniciada per la congregació de religioses dominiques de l’Anunciata (conegudes popularment com les monges del Pare Coll), que es feien càrrec de l’ensenyament del poble des de mitjans del segle XIX i necessitaven un espai més gran que el que tenien per desenvolupar la seva tasca. L’any 1903, la família Bru de Sala va fer donació d’un terreny situat al capdamunt del carrer Nou, per poder-hi construïr la nova escola. Les obres de construcció, que s’iniciaren l’1 de gener del 1904, anaren a càrrec de l’església i de les almoïnes de la comunitat. Malgrat tot, l’edifici restà innacabat. L’any 1924, l’ajuntament del poble va adquirir l’edifici i va demanar un préstec per tirar les obres endavant. Aquestes obres s’adjudicaren per concurs públic a Joan Malats i Codina. Es va decidir mantenir la carcassa de l’edifici transformant dues finestres de la cara nord en les portes d’accés als lavabos annexes, es va modificar l’interior i la teulada es va fer de nou. L’edifici fou inaugurat l’any 1925 com a seu de les escoles públiques i de la casa consistorial. L’any 1959, l’edifici fou ampliat amb la construcció d’un annex situat a la banda de llevant, on es situaren els nens i la casa del mestre. Les nenes i els pàrvuls restaren a la planta baixa de l’edifici, mentre que el primer pis fou destinat a la casa de la mestra de pàrvuls, a la casa de la mestra de nenes i a les dependències municipals del consistori folguerolenc. La construcció va ser la seu de l’escola fins l’any 1993, mentre que les dependències municipals hi continuaren fins l’any 1997, quan la seu de l’Ajuntament de Folgueroles s’instal·là a la seu actual, can Dachs. Des de l’any 2009, l’edifici és la seu del Centre Cultural de Folgueroles.

MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 174, 221-223, 228, 229.

“Sobre l’antic ajuntament...”. La Falguera nº 12, 1998, p. 11.