Monòlit de la Ruta de la Llengua Catalana
Folgueroles

A l'extrem de llevant del nucli urbà, entre el Centre Cultural i la llar d'infants El Patufet

XXI
    Ramon Maria Jounou i Llanas
    Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Escultura formada per un basament cilíndric de 140 centímetres de diàmetre, bastit amb formigó i recobert amb planxa de ferro. Està gravat amb la següent inscripció: “Ruta de la llengua catalana: Organyà / Folgueroles / Montserrat / Encamp”. Damunt d’aquest basament s’assenta la representació d’un llibre mig obert de 105 centímetres de longitud, bastit amb ferro. Està format per quatre pàgines, que simbolitzen les quatre barres de la senyera. Entre aquestes pàgines sobresurt un punt de llibre d’acer gravat amb la següent inscripció: “Folgueroles / Cristal·lització de la Renaixença / Verdaguer, fundador de la literatura catalana moderna".

El monòlit és obra de l’artista manresà Ramon Maria Jounou i Llanas. Fou inaugurat el 18 de gener de l’any 2022 i forma part de la Ruta de les Homilíes d'Organyà, un trajecte pels Països Catalans format per nou punts d’interès per a la història de la llengua catalana. Folgueroles forma part d’aquesta ruta pel fet de ser el poble de naixement i bressol d'infantesa i joventut de Jacint Verdaguer, poeta clau de la Renaixença catalana, considerat el creador del català literari modern.