Can Music
Folgueroles

Carrer Major, 26
    A l’extrem de ponent del nucli antic, en el tram inicial del carrer Major

BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres de planta rectangular, reformat i amb un espai de jardí posterior. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec bastit amb maons decorats amb figures geomètriques, sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada al sud-est. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Destaquen les dues finestres simples del pis, amb els ampits de pedra motllurats i una clavellinera motllurada per col·locar torratxes a cada obertura. A les golfes s’obre una petita galeria delimitada amb barana de fusta i una finestra simple amb la que comparteix el brancal central. La part més destacable de la façana és el plafó estucat situat al pis, al mig de les dues finestres. Presenta una forma d’hexàgon irregular i està gravat amb la següent inscripció: “MAJI RIERA ANY 1851”. Aquesta inscripció està inserida dins d’un gran oval decorat i ornamentat amb motius vegetals, i rematat amb una creu llatina decorada i situada damunt d’un pedestal esglaonat. La construcció està bastida amb pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular.

Durant la guerra Civil espanyola (1936-1939), la majoria de llindes gravades amb elements religiosos presents a les cases del poble foren repicades amb l’objectiu de fer-los desaparèixer, tot i que un cop finalitzat el conflicte bèl·lic moltes foren gravades de nou. Tot i això, i segons les informacions consultades, la creu present al plafó de la façana principal es va mantenir. El motiu sembla ser que en fou el propietari de l’època, en Magí Riera, que molt probablement tenia algun tipus d’influència que va evitar la mutilació d’aquest element.

ROVIRÓ, Xavier; PONCE, Santi; MORATÓ, David; ORRA, Ramon (2007). Els picapedrers de Folgueroles. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 70.