Carrer de Santa Anna
Granollers

Al nucli antic de Granollers

XVI-XXI
    Diversos
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Carrer del nucli antic de Granollers que és una de les artèries principals d'aquest sector. Va des de la plaça de la Caserna fins a la plaça de les Olles. Pel fet de trobar-se en una posició tan cèntrica molts dels edificis han estat reformats o substituïts, encara que poden conservar elements antics dins de la seva estructura. És un dels carrers més comercials de la ciutat, i per això la pràctica totalitat de les plantes baixes han estat reformades per adaptar-se a aquest ús.

Encara que tot el carrer forma una unitat destaquen especialment els següents números: capella de Santa Anna (reedificada 1864), 3 (cases d'en Jonc, 1920-1930), 5-7 (1940-1950), 6 (can Biel, 1926), 8 (cal Monjo, segle XVI), 9 (1920-1930), 11 (cassa Trullàs, 1920-1930), 13 (casa Sebastià Costa, 1928), 14 (segles XVI-XVIII).

Originàriament aquest era el camí de Caldes. Als seus voltants s’hi formà un petit barri, que quedava dins el perímetre de la muralla medieval. Amb el procés d’industrialització la vila tradicional va experimentar grans canvis i un procés de renovació, també al nucli antic. Sobretot a partir del tombant de segle XX moltes edificacions tradicionals van ser objecte d’un procés de reforma o substitució.

El barri de Santa Anna era dels més importants de la població, i a la seva patrona li dedicaven una festa molt lluïda, el 26 de juliol. Aquell dia posaven a les mans de la imatge de la santa el raïm més gros i més virolat de tot el terme (AMADES, 1985, IV: 624).

A començament del segle XX al barri hi existien tres colles entre les quals hi havia molta rivalitat. Eren les colles de la Banya, del Tomàquet i del Sofreginat. Els veïns eren gent molt xiroia, feien el paper més lluït, cada any, en els aplecs de Bellulla (GARRELL, 1960).

AMADES, J. (1985). Costumari Català. El curs de l'any. Barcelona. Edit. Salvat.

GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.