Caramelles de l'Ametlla de Merola
Puig-reig

Plaça Teatre i Plaça de l'Església

Música i dansa
    XX-XXI
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

La celebració de la Pasqua amb Caramelles és una de les manifestacions més tradicionals de l'Ametlla de Merola des de finals del s. XIX. Consta que, pels anys 1880-85, existia una forta rivalitat entre el grup de les caramelles i el cor parroquial que acabaren per fusionar-se en una de sola per realitzar el recorregut pels carrers de l'Ametlla, la majoria de vegades han seguit la lletra i música d'en Josep Conangla.

L'any 1919 es va fundar l'Orfeó de l'Ametlla de Merola, dirigit per Manuel Guiu i Bosch i amb Josep Conangla com a sots-director; el nombre de cantadors arribava al centener i van fer el debut el dia de l'Ascensió de 1920; el seu esperit lluitador i ambiciós quedà reflectit en la conferència que el 1927 va pronunciar el mestre Lluís Millet al teatre de l'Ametlla sobre el tema de la cançó popular catalana. L'Orfeó, que va tenir una vida curta de només deu anys, fou l'escola de formació de molts ametllans que han mantingut viva la tradició de les caramelles. Tot i que amb alts i baixos, la majoria de les Pasqües s'escolten caramelles a l'Ametlla

Fitxes d'Etnografia i Folklore del Berguedà. Municipi Puig-reig. Àmbit de Recerques del Berguedà,1985.
    VV.AA (1982): Caramelles, a L'EROL núm.3, Berga hivern, p. 20-23.
    TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.