Els Pastorets de l'Ametlla de Merola
Puig-reig

Teatre de l'Ametlla de Merola

XIX-XXI
    Associació de Veïns de l'Ametlla de Merola
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Els Pastorets de l'Ametlla de Merola gairebé tenen la mateixa edat que la colònia, no és d'estranyar doncs que identifiquem els mots Pastorets i Ametlla com un conjunt. Tot i que han anat canviant al llarg del temps, sempre han mantingut la seva essència, han estat representats per gent de la colònia i més endavant per l'Associació Cultural Esplai, amb una participació fins a 160 persones. Aquesta llarga tradició es va veure compensada l'any 2007, quan la Generalitat atorgà la Creu de Sant Jordi 2007. Els Pastorets de l'Ametlla es poden veure any rere any per dates nadalenques, l'obra s'estructura en tres actes i té un total de vint quadres. La representació es fa al teatre, recentment rehabilitat amb orquestra i coral en directe. Paral·lelament a la representació dels Pastorets es fa un concert teatralitzat "La flor de Nadal" de Francesc d'Assís amb l'arranjament sobre la música original de Josep Conangla i amb la direcció de Sergi Cuenca a on es va començar a representar els Pastorets, a l'església de la colònia el 1878.

L'Ametlla de Merola celebra amb joia els aniversaris destacats dels Pastorets: el 1982 celebrà el centenari i el 2007 el 125è aniversari.

Les primeres representacions de l'Ametlla de Merola van lligades al naixement de la colònia. Al 1878 les primeres representacions es feien durant la Missa del Gall a l'església de la colònia. Més endavant, la representació es deixà de fer a l'església per fer-la al nou teatre on allà es representava “El naixement de Salvador” i “La venjança de Jesús”. El 1912 s'estrenà “La Rosa de Jericó”, obra íntimament lligada als pastorets. Des de l'any 1912 fins el 1939 es representaran alternativament altres obres, “L'Estel de Nazaret”, “La venjança de Jesús” o bé “Jesús infant”, exceptuant-ne el període de la guerra civil que els Pastorets no es van representar. Durant el període de la postguerra es representà alternativament “La Rosa de Jericó” i “La venjança de Jesús”. L'any 1949 l'obra “La Rosa de Jericó” passà a denominar “Els pastorets de l'Ametlla de Merola” ja que Francesc d'Assís Picas va renovar el text i Josep Conangla va renovar la música. A aquesta renovació hi hem d'afegir la incorporació de dones a la representació i nous quadres. El 1954 naixerà també “La flor de Nadal” anomenada també “Els Pastorets de l'Ametlla de Merola”. Cal saber que Francesc d'Assís Picas i Josep Conangla van donar a la representació una identitat pròpia a través de la tradició d'anys enrere. Ell són de la colònia, tal i com ho seran tots els directors que hi ha hagut al llarg dels anys, gràcies a ells i a la participació de molts veïns, els Pastorets de l'Ametlla de Merola ja són patrimoni immaterial de la colònia i tradició.

Fitxes d'Etnografia i Folklore del Berguedà. Municipi Puig-reig. Àmbit de Recerques del Berguedà,1985.
    J.M.FONTANET, J.MIRALDA i M.FITE (1982): "Cent anys de Pastorets a l'Ametlla de Merola", L'EROL n. 3, Berga hivern, p. 20-23.
    "La Flor de Nadal", Editorial Millà, 1972
    "El Centenari dels Pastorets de l'Ametlla de Merola", 1982
    Associaicó de Veins de l'Ametlla de Merola: 125 anys de Pastorets, a l'EROL núm. Especial 2004, pag. 34-36.
    CLOTET, D i SERRA, R: "Colònia i Pastorets", a "Histories del riu. El llegat de les colònies, Regio7 2005, p.41-42
    TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.