Festa Major de l'Ametlla de Merola
Puig-reig

  Berguedà
  L'Ametlla de Merola
  Emplaçament
  Plaça Teatre i Plaça de l'Església

  Coordenades:

  41.90791
  1.88334
  407387
  4640155
  Número de fitxa
  08175 - 6
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  La festa Major de l'Ametlla de Merola se celebra el cap de setmana més proper a la festivitat de Sant Mateu, el 21 de setembre. La festa major comença el divendres a la tarda amb la penjada de la creu al campanar, un concurs de cuina seguit d'un sopar popular al vespre i amb l'audició del pregó de la festa major i un concert amb grups locals. El dissabte al matí es realitza un concurs de pesca i a la tarda la ja tradicional presentació de l'equip de futbol sala del poble amb el memorial Josep Maria Feliu, un dels principals impulsors d'aquest esport a la colònia. També hi ha festa per als més menuts, un espectacle infantil i a la nit teatre i per als que tenen ganes de ballar seguidament ball-discoteca.
  El diumenge a primera hora tenim la tradicional cercavila i després de la missa solemne la tirada de coets i el tradicional ball de cascavells.
  Després de tants dies de festa, el dilluns la festa comença al migdia amb un concert-vermut, a la tarda ball popular i al vespre sardanes. La festa, finalment acaba el dimarts baixant la creu del campanar.

  Fins a la inauguració oficial de l'església, la Festa Major es celebrava el dia 15 d'agost, però posada sota patrocini de Sant Mateu començà a celebrar-se el dia 21 de setembre, fos quin fos el dia de la setmana en què s'esqueia. Més tard, la traslladaren al diumenge més proper a la festivitat del sant.
  En els seus inicis i durant més de 20 anys venia una orquestra a amenitzar tots els actes que es celebraven que solien ser: dissabte al vespre, completes cantades de l'Orfeó; diumenge a les 8 del matí, cercavila pels carrers; en sortir de l'església, balls de l'esbart dansaire i els de nans i cascavells; a la tarda, processó; al vespre serenates i teatre; el dilluns hi havia l'ofici de difunts al matí, concert a la tarda i castell de focs per acabar la Festa Major al vespre.
  Aquest programa que, amb poques variants durà molts anys, amb el temps ha anat canviant i ara és un xic diferent. Així podem veure que la festa comença el divendres a la tarda amb la penjada de la creu al campanar, el concurs de plats culinaris al vespre seguit d'un sopar popular, el pregó de la festa major i nit musical amb l'actuació de grups locals. El dissabte comença ben d'hora amb el concurs de pesca; a la tarda hi ha la presentació de l'equip de futbol-sala, el memorial Josep Ma Feliu i l'espectacle infantil, i a la nit hi ha teatre i seguidament ball-discoteca. El diumenge al matí hi ha la cercavila, la missa solemne i en sortir-ne la tirada de coets i els balls de cascavells, nans i gegants que són seguits per les sardanes de migdia; a la tarda hi ha ball popular i al vespre, revetlla al cafè. Dilluns comença més tard, al migdia amb el concert-vermut; a la tarda hi ha ball popular i al vespre sardanes. La Festa Major acaba dimarts amb la baixada de la creu del campanar.

  AMADES, Joan; Costumari català, Volum II, pp. 858, 859, 860, 1011
  TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.
  www.ametllademerola.cat
  www.puig-reig.cat