Festa de Sant Marçal
Puig-reig

Església de Sant Marçal
    arretera de Puig-reig a Casserres entre el km 11 i 12

Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

La Festa de Sant Marçal es celebra anualment el dia de la festa patronal de Sant Març i consisteix en una missa en honor del sant que té lloc a la capella romànica, després de la missa es reparteix pa, llangonissa i vi bo als assistents. Als anys del Franquisme es feia una processó des de Puig-reig, especialment concorreguda per la presencia dels nens i nenes de les escoles. Tot sortint de missa es beneeix el terme

Tot i que la festivitat de Sant Marçal té lloc el 30 de juny, no se sap per quina raó la cantada dels goigs i la missa té lloc el dia de Sant Març a la capella de Sant Marçal, al menys des de 1745 tal i com es recull a la "Consueta" conservada a l'arxiu de la parròquia de Sant Martí. La família de la Serra de Cap de Costa té el costum de pagar el veure i el menjar que antigament era llangonissa de la seva matança.

Fitxes d'Etnografia i Folklore del Berguedà. Municipi Puig-reig. Àmbit de Recerques del Berguedà,1985.