Can Xammar de Dalt o Can Millet
L'Ametlla del Vallès

  Vallès Oriental
  Ctra. de Puiggraciós
  328

  Coordenades:

  41.67458
  2.25776
  438217
  4613912
  Número de fitxa
  08005-425
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XVII-XX
  Manuel Joaquim Raspall i Mayol (reformes)
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic (nº 23)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si. IPA: 28356
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  8341107DG3184S0001JL
  Autor de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  Masia de planta irregular amb estructura interior formada per tres crugies, planta baixa, dos pisos i golfes. La coberta és a dues vessants i en sobresurt una torre mirador acabada amb una coberta a quatre vessants amb un potent ràfec i barbacana coronada per una interessant reixa.
  Probablement, la seva estructura original correspon als segle XIV, tot i que l'any 1643 fou objecte d'una important reforma. Tanmateix l'aspecte actual és el resultat de la remodelació integral que va dur a terme l'arquitecte modernista Manel Joaquim Raspall l'any 1908.
  La façana principal integra alguns elements gòtics, com el portal adovellat i les finestres geminades i conopials de la primera planta, amb trencadissos i treballs de ceràmica que es complementen amb treballs de forja a les finestres i balcons. L'interior segueix l'estructura d'una masia noble dels segles XVI i XVII però amb la reformulació de diversos espais sota l'òptica modernista, amb elements decoratius amb simbologia catalanista: el drac, les quatre barres, i la Mare de Déu de Montserrat.

  Infraestructures agràries:
  - La bassa antiga: situada a uns 120 m al nord-oest de la casa, la seva funció era regar les feixes més properes. La bassa, que resta abandonada, és de forma rectangular, fa aproximadament 15 m de llargada i 7 m d'amplada, i el seu interior és a dos nivells. A finals dels anys cinquanta, es va reconvertir en una piscina que compartien els dos germans Millet (Fèlix i Joan). A tocar de la bassa hi ha un original edifici, també abandonat, on hi ha les dutxes i els canviadors de la piscina.
  - La bassa gran (vegeu fitxa 338).
  - El pantà (vegeu fitxa 239).
  - L'aqüeducte (vegeu fitxa 240).

  L'any 1908 Joan Millet va encarregar a l'arquitecte modernista Manel Joaquim Raspall una remodelació integral d'acord a l'estil de l'època. És destacable la incorporació d'uns pinacles al capcer i la torre mirador, típica de les cases - jardí modernistes.

  AA.DD. (2008). Pla especial i catàleg del patrimoni arquitectònic de l'Ametlla del Vallès. Inèdit.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), Direcció General del Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya.

  PUIG I ROCA, Jordi (2007). Masies de l'Ametlla del Vallès. L'estructuració d'un territori durant mil anys. Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès.