Cal Sant o Call
Capolat

Berguedà
    Està situat en el terme de l'antiga parròquia de Sant Quintí de Taravil, a l'extrem occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Al costat de la carretera de Capolat a Taravil.
    1295

42.07874
    1.70952
    393256
    4659324
    08045 - 52
    XVII, XVIII, XIX i XX
    Residencial - productiu
    08044A005000020000SQ
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

El mas de Cal Sant o Call és una casa de planta rectangular amb un seguit d'annexos que es van anar construint al llarg del temps al seu voltant. La casa com a tal es troba a la part central de les estructures i consta de planta baixa, planta pis i golfes. La distribució interna és amb tres cossos paral·lels. Els murs tenen 70 cm de gruix i estan fets de pedres sorrenques desbastades força petites, lloses i algun carreu, tot lligat amb fang. Els murs mitgers de la planta baixa són més prims, amb uns 60 cm de gruix. Les cantoneres exteriors són de pedres sorrenques rectangulars i de mida diversa però superior, en general, a les de la resta del mur. La coberta és a dos vessants amb el carener d'est a oest. La porta principal té llinda de fusta i es troba al centre de la façana. Les finestres de la primera planta són amb llinda i muntants de pedra treballada i les de les golfes són més petites i amb llinda de fusta i sense muntants diferenciats. Al mur nord-oest hi ha adossada una estructura de planta rectangular i dos pisos. Aquesta estructura és la caixa del forn. Està coberta d'una teulada a un vessant.

La resta d'estructures són més baixes que la casa. Adossada al mur nord-est hi ha una gran pallissa amb una era empedrada davant. Les corts estan adossades a la façana meridional de la pallissa i tenen una sola planta i coberta a un vessant inclinat a migdia. L'interior està dividit en quatre espais de diferent mida. Els coms estan oberts a la paret meridional. Cada obertura consta d'una llinda de fusta i un com de pedra a la zona que correspondria a l'ampit. L'obertura tanca amb una porta de fusta horitzontal.
    Al costat sud-oest de la casa hi ha adossada Cal Sant amb estables i galliners.

La primera menció documental del Call és del 1795, però probablement ja existia anteriorment. En aquest moment el seu senyor útil era Joan Company i Gomir (ACBR. Notarials. Josep Ignasi Gravoleda de Cardona, 1795, pàg. 44). Sembla que al costat del Call hi havia una caseta anomenada Cal Sant que va acabar sent annexada al Call i finalment va acabant-se imposant el nom de Cal Sant per referir-se al mas en general. L'any 1860 el propietari n'era Joan Company Grau i Gomir i es ven el mas a quitar a Narcís Coromines i Santacreu (ACBR. Notarials. Josep Grau, 1866, pàg. 57). A finals del segle XIX seguia en mans de la família Company (ACBR. Notarials. Domènec Coromines. 1891, pàg. 322).

Pel que fa a les etapes constructives veiem una primera del segle XVII que és la casa com a tal. Al segle XVIII es van construir les estances adossades al costat nord-est i la caseta de Can Seuba separada de la casa original al costat sud-oest. Al segle XIX es va construir la gran pallissa i els annexos de Cal Sant. Finalment, al segle XX es van construir les corts i el femer de davant la pallissa.

SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2022) Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.