Can Seuba
Capolat

Berguedà
    Està situat en el terme de l'antiga parròquia de Sant Quintí de Travil, a l'extrem occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Es troba annexada al mas Call.

42.078681705527
    1.7091129720211
    393222
    4659318
    08045 - 53
    Residencial - productiu
    08044A005000020000SQ
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

Can Seuba és una casa que hi havia a una zona molt pròxima al mas Call i que al final es va acabar annexant a aquesta. És una caseta de planta rectangular amb el carener paral·lel a la façana. Té planta baixa i un pis i el mur nord-oest està adossat al marge. Té unes dimensions de 4,9 m x 7,4 m. Els murs estan fets de blocs irregulars de pedra sorrenca, lloses i teules tot unit amb fang. Les cantoneres de la planta baixa i al pis són diferents: a la planta baixa són de blocs regulars desbastats i en el pis són de carreus ben picats.

Totes les obertures es troben al mur sud. La porta té una llinda de fusta de roure i els muntants formats per pedres només desbastades. Les finestres del primer pis tenen muntants diferenciats, ampits d'una peça i llinda de fusta. La coberta és de teula àrab.

Tant al costat nord-est com al costat sud-oest hi ha annexades altres estructures de factura similar on hi havia els estables i el galliner.

El nom del mas Sant ens apareix ja al segle XVI i és possible que es referís o a aquesta caseta o al mas Call. En un document del 1871 es parla d'una "caseta anomenada la caseta de can Sant amb 5 quarteres de terra de pertinences del mas Call". Sabem que per aquella època la caseta ja havia sigut integrada dins les possessions del mas Call. En aquest moment era ja propietat de la família Company com el mas Call, però és possible que en un inici fossin dos masos separats que s'acabessin unint. Un cop ja estaven units va passar a funcionar com a masoveria i va passar a ser conegut com a Cal Seuba.

Les estructures de la planta baixa de la casa són les més antigues i serien del segle XVIII. Al segle XIX s'hauria construït la planta pis i s'haurien fet els diferents annexos que l'envolten i l'uneixen amb el mas Call.

SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2022) Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.