Cal Rata
Capolat

Zona de Terrers.
    Casa adossada a un marge, en el vessant dret del riu de Terrers.

Les restes de l'edifici es troben cobertes i alterades per la vegetació.
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Entre les poques restes visibles es pot veure que l’edifici és de planta rectangular amb una ampliació per la banda de llevant. No és possible determinar la seva distribució ni les característiques de la coberta a causa del seu estat ruïnós.

Pel què fa l’estructura, els murs estan fets amb pedra calcària de forma irregular i de mida diversa. Les pedres estan unides amb fang i el gruix dels murs és variable; mentre que el mur adossat al marge fa uns 50 cm, la resta oscil·len al voltant dels 60 cm. També és visible el sòcol d’una porta situada en el mur nord-est, els muntants del qual estan fets amb carreus de mida gran només desbastats. Pel voltant del jaciment s’observen restes de teula àrab, cosa que fa pensar que aquest seria el material de la coberta.

Cal Rata apareix a la documentació com a Cal Ratera el 1867, quan Andreu Capdevila i Canudes la vol inscriure al Registre de la Propietat, conjuntament amb altres cases. En aquest moment Cal Ratera està annexada conjuntament amb Cal Guineu a Can Blanc.

CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022) Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.