Can Lleu
Capolat

Propera a la casa del Puig de la Torre i situada en una petita carena.

Possiblement del segle XIV
    Les restes de l'edifici es troben cobertes per vegetació i alterades estructuralment.
    Rosa Soler Acedo - Societat d'Arqueologia del Berguedà.

Es tracta de les restes d'una construcció adossada als afloraments rocosos naturals. Aquestes mostren una planta allargada de poc més de 16 m i una amplada que oscil·la entre els 4,5 m i els 5,3 m, la qual està dividida en 3 espais diferenciats mitjançant 2 murs interiors de 60 cm de gruix. La part nord del mur perimetral es diferencia de la resta de construcció per estar formada per grans blocs de pedra calcària. En general, però, les pedres no estan treballades i tenen una mida variable, fet que comporta una disposició de les pedres irregular. No es veuen restes de teula ni de maó massís.

Can Lleu surt esmentat en la documentació dels anys 1680, 1682, 1725, 1758 / 1795 com a mas rònec i deshabitat agrupat dins del mas Puig de la Torre. L'estat de conservació d'aquesta construcció no permet precisar la cronologia ni la seva evolució en base a elements arquitectònics. De tota manera, cal tenir present que prop d'aquestes restes es va localitzar una base de premsa fora de context que podria correspondre al període altmedieval.

CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022) Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.