La Cantina
Capolat

Berguedà
    Es troba a l'antiga parròquia de Sant Serni de Terrers, a l'extrem nord-occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Al km 18 de la carretera BV-4241.

42.109383751888
    1.7216174304485
    394308
    4662711
    08045 - 79
    Residencial - productiu
    002502300CG96C0001LU
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

Casa de planta rectangular amb el carener paral·lel a la façana principal. Té planta baixa, dos pisos i golfes. Està construïda en una zona amb bastant desnivell, cosa que permet l'accés a la planta baixa per un costat i a la primera planta per l'altre. Les parets estan arrebossades i pintades d'un color beix amb un sòcol de color gris.

A la façana nord-est hi ha l'entrada principal de la casa i quatre finestres més en el mateix pis. Al segon pis hi ha sis finestres, totes d'una mida i forma similars. En el costat sud-est de la casa hi ha una terrassa del restaurant, amb vista al torrent. Aquesta terrassa queda sota un pòrtic. Adossades a la paret també hi ha unes escales d'accés a un balcó on hi ha una porta d'accés al primer pis. Sota d'aquest balcó hi ha la porta d'accés a la planta baixa des de la terrassa. Al costat de la terrassa hi ha encara la resclosa i l'inici del canal de la serradora.

La casa va ser construïda a principis del segle XX, moment en el qual formava part del conjunt d'edificis de la serradora d'en Garriga. En aquell moment funcionava com a cantina i economat pels treballadors. A la primera planta hi havia la zona dedicada a hostal i a la segona planta hi havia les habitacions. La zona sud-est era un edifici adossat que funcionava com a habitatge particular i que segueix les característiques i mida de l'estructura original.

El projecte de la serradora no va acabar sortint com s'havia esperat i finalment l'únic edifici en sobreviure va ser la Cantina. L'hostal va aprofitar la carretera per mantenir-se, ja que aquesta permetia l'accés amb cotxe i va provocar l'arribada d'estiuejants amb el bon temps. Finalment, es va convertir en un punt de parada pels viatjants, camioners, caçadors, transportistes i ciclistes.

Actualment, l'edifici funciona com a bar restaurant i s'anomena "la Cantina de Llinars".