Teuleria de Casòliba
Capolat
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Forn d'obra que actualment es troba completament cobert de vegetació. Fou construït en un marge per facilitar l'accés a peu pla tant a les cambres de combustió com a les de cocció. Els murs són de pedra seca amb conglomerat i sorrenca. La boca d'accés a les cambres de combustió està al mur oest. Davant de la porta sembla que hi hauria hagut un rebedor cobert, com un petit refugi. A l'interior del forn hi hauria un mur de dividia l'espai en dues cambres. Encara és possible veure la coberta de la del costat nord. Està formada per un conjunt d'arcs paral·lels entre els quals s'obren els forats de la graella. Els arcs són de maons disposats en vertical.
Actualment, és impossible veure les cambres de cocció a causa del sediment i la vegetació que les cobreix.
Història
Els forns d'obra o teuleries són elements molt típics de les cases de pagès. Aquests forns servien per produir rajoles, teules i maons que s'utilitzaven per realitzar qualsevol reforma, ampliació o reparació d'aquestes masies. Normalment, s'instal·laven aquests forns al costat de torrents o rieres per tal de tenir aigua i matèria primera a prop. Els forns d'obra van continuar funcionant de forma artesanal fins al primer terç del segle XX, quan es va produir la industrialització del procés.
Per estil constructiu probablement estem davant d'una construcció del segle XVIII. Es troba en terres de Casòliba pel que és molt possible que fos construït i emprat pels habitants d'aquesta casa.
Bibliografia
SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004) Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit.