Cal Gat
Capolat

    Berguedà
    Es troba en territori de l'antiga parròquia de Sant Quintí de Travil, a l'extrem occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Emplaçament
    Al costat d'un corriol que s'agafa des de la carretera del Cint a Travil un cop passat el Mal Pas.

    Coordenades:

    42.0743
    1.71813
    393961
    4658821
    Número de fitxa
    08045 - 75
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    Les estructures estan bastant enrunades i quasi cobertes de vegetació.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08044A007000060000SZ
    Autoria de la fitxa
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

    Cal Gat és un habitatge en balma. La balma està orientada vers el sud-oest i les restes arquitectòniques ocupen un espai aproximat de 16 m d'amplada per 5 m de profunditat. Es pot identificar un mur perimetral que seria la façana, part d'un mur de compartimentació interior i un cos massís quadrangular. Els murs estan formats per pedres irregulars de conglomerat i sorrenca, amb algunes pedres desbastades en els muntants de la porta d'accés. L'estructura quadrangular de l'interior està delimitada per blocs desbastats de conglomerat amb l'interior compactat de terra argilosa. Aquesta estructura podria correspondre a un antic forn. La superfície de la balma mostra molt sediment, per la qual cosa l'alçada actual no permet transitar-hi dempeus.

    Pràcticament no tenim registre històric d'aquest habitatge. No apareix en els capbreus de Travil ni en el "Registro de las casas de campo de cada Distrito y de los Aforados de Guerra.63", elaborat l'any 1856. Sí que és esmentada, però, per Cèsar August Torras en l'itinerari nº 105 de "Pirineu Català. Berguedà. Valls altes del Llobregat". En el moment en què Cèsar August Torras va escriure la seva obra es tenia constància de la casa, però ja estava deshabitada.

    És possible que la casa fos habitada en algun moment de segle XIX, tot i que també podria ser-ho en èpoques anteriors. Sense una excavació a l'espai no es pot concretar més la seva cronologia i evolució històrica.

    SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2004) Inventari i Catalogació del Patrimoni Cultural moble i immoble del Municipi de Capolat. Inèdit.

    SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2022) Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.